Međutim, postoje razni načini na koje pravimo tursku kafu, pa je neko pije potpuno gorku, neko slatku, pa sa mlijekom, itd.
Pa, iako se radi o ličnim ukusima, nauka kaže da je najbolje piti gorku tursku kafu.
Evo zašto bi što prije trebalo da se naviknete na tursku kafu bez mlijeka i šećera:
Prvi sastojak koji ne treba da sipate u kafu je mlijeko! Rezultati istraživanja pokazuju da i samo mlijeko ima visok nivo kozeina, zbog čega u dodiru sa kofeinom povećava izlučivanje kalcijuma iz mokraće. Pa, poslije ovakvog spoja nisu neobični nadimanje, bolovi u stomaku i dijareja.
Također, ukoliko se trudite da smršate znajte da mlijeko u kafi usporava metabolizam i da može biti razlog zašto neko ne može da izgubi kilograme.
Dobro bi bilo da izbjegavamo i kafe sa šlagom i dodacima koje su popularne u posljednjih nekoliko godina. Bogati slojevi sirupa i šlaga mogu obogatiti vašu kafu sa još dodatnih 300 do 500 kalorija.
I konačno, ono što bi takođe trebalo da izbjegavate jeste da previše šećerite svoju kafu. Osim što uništavate njen pravi ukus, preveliki unos šećera glavni je razlog gojaznosti i dijabetesa.
Sada se sigurno pitate koja je najbolja kafa za zdravlje?
Odgovor je: domaća, gorka!