ODŽAK DOBIO TRG BOSNE I HERCEGOVINE

Danas je na sjednici Općinskog vijeća Odžak dvotrećinskom većinom nakon procedura nacrta, javnog poziva rasprava usvojena Odluka kojom je glavni trg u Odžaku dobio ime Trg Bosne i Hercegovine, a šetalište u centru grada je dobilo naziv Aleja Mira dok je drugi trg kod hotela od danas Trg Povratka a glavna ulica od katoličke crkve prema izlazu iz grada imenovana je po 102. odžačkoj brigadi HVO-a. Ostali dijelovi te glavne ulice su zadržali stari naziv Titova.

Trideseta godišnjica od formiranja legendarne 102. odžačke brigade HVO-a, koja je nakon pada Odžaka sredinom jula mjeseca 1992. svoj ratni put nastavila na brodskom i oraško-šamačkom ratištu, je 17 aprila.

Specifična brigada u kojoj su zajednički borili rame uz rame Bošnjaci i Hrvati, a i nemal broj Srba za povratak svojim kućama.

Kroz 102. HVO brigadu Odžak prošlo preko 3200 ljudi. Poginulih je 145 branitelja ranjenih je bilo oko 500. Na spomeniku u centru grada su uklesana imena poginulih branitelja koja trajno svjedoče zajedništvu koje je vladao tokom najtežih dana agresije na državu BiH.

Na novom Trgu Bosne i Hercegovine nalazi se zgrada Male vijećnice Beledije koja je izgrađena 1903. godine u maurskom stilu, zapaljena tokom rata i obnovljena u potpunosti ove godine. Na novoimenovanom trgu Bosne i Hercegovine pored Beledije se nalaze institucije suda, ministarstva, općine, islamske zajednice, policije i vatrogasaca.

Dok drugi trg Povratka kao cjelina oko odžačkih solitera, hotela nazivom simbolizira povratak u razoreni grad koji se desio 8. februara 1996. koji se slavi kao Dan općine.

Inače Odžak je jedini grad u BiH koji nije do sada regulisao nazive ulica, redne brojeve i većinom su adrese bez broja što otežava svaki vid poštanske i saobraćajne komunikacije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZASTRAŠUJUĆI SNIMAK POPLAVE U DUBAIJU: MAČKA SE BORI ZA ŽIVOT DRŽEĆI...

0
Zastrašujući video koji je nedavno postavljen na medijskim portalima prikazuje mačku koja se grčevito drži za kvaku vrata automobila tokom poplave u Dubaiju.