OGLASIO SE HRVATSKI NAUČNIK ĐIKIĆ: CIJELA EUROPA MORA OVO ČUTI!

Hrvatski naučnik sa Gete instituta u Frankfurtu Ivan Đikić upozorio je danas da pandemija koronavirusa ne jenjava, da dolazi treći talas i da se širom EU očekuje pogoršanje situacije tokom ovog i narednog mjeseca.

Đikić kaže da posebno zabrinjava pojava nekoliko novih sojeva brže širećih virusa koji mogu da zatrpaju i opterete zdravstveni sistem mnogo brže nego originalni sojevi.

  • To nas upućuje na neophodan dodatni oprez prije svega u uvođenju boljih tehnologija testiranja i detekcije širenja virusa, kao i na dodanu podršku zdravstvenom sistemu – rekao je Đikić za zagrebački Večernji list.

Ukazao je da zbog ta dva faktora mnoge zemlje produžavaju i pooštravaju epidemiološke mjere do kraja januara i potrebno je pažljivo pratiti sve promjene u lokalnim sredinama nakon čega će doći do evaluacije.

Kao dobru vijest istakao je da se očekuje i primena Oksford/AstraZeneka vakcine u EU.

Upozorio je, međutim, da vakcinisanje u prva dva mjeseca ove godine neće imati neki značaj jer se imunitet stiče tek pet do šest sedmica od vakcinacije.

On tvrdi da aktuelni brojevi novozaraženih nisu realni, kada je o Hrvatskoj riječ, jer su svi proteklih dana bili usmereni na prioritetnu pomoć zemljotresom ugroženom području.

  • Vjerovatno je da se virus i dalje širi i da sadašnji brojevi ne predstavljaju realnu sliku. Stoga je najbolje pričekati s odlukama do 20. januara do kada bi trebalo povećati broj testiranih osoba – rekao je Đikić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NARODNA SKUPŠTINA RS USVOJILA “NACRT IZBORNOG ZAKONA RS” U POLA TRI...

0
Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su oko pola tri jutros zaključak u vezi Nacrta izbornog zakona RS na sjednici u Banjoj Luci.