OGROMAN BROJ TURISTA PRISTIŽE U HERCEGOVINU: TURISTIČKI RADNICI SE NADAJU REKORDNOJ POSJETI

Nakon uspješne predsezone, turistički radnici u Hercegovini se nadaju još boljoj sezoni, nakon zastoja u protekle dvije pandemijske godine.

Turisti koji dolaze većinom su iz zemalja regije i Evropske unije i uglavnom se odlučuju za jednodnevne izlete po Hercegovini.

Turistička sezona je počela, Stari grad pun je turista, a turistički radnici se nadaju da će, po posjećenosti, uspjeti ponoviti rekord iz 2019. godine.

O rekordima je još rano govoriti, poručuju iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, međutim dobra predsezona upućuje da bi ovo mogla biti veoma dobra sezona.

  • Teško ćemo možda stići te brojke, međutim, očito je da je ovo povećanje dosta veliko. Znači, radi se o nekih, u odnosu na isti period prošle godine, oko 50 posto – kaže zamjenik ravnatelja Turističke zajednice HNK Semir Temim.

Brojne agencije već odavno u ponudi imaju ture kroz Hercegovinu za domaće i turiste iz inostranstva. Interesovanje najviše vlada za Mostar, Kravice, Međugorje i Neum. Za dnevne ture uglavnom se odlučuju posjetioci Jadranske obale.

  • Iz Dubrovnika se dolazi preko Neuma, posjeta Počitelju, eventualno Blagaj, razgledanje Mostara, neki ručak u Starom gradu i povratak nazad. Ako dolaze iz Splita često je to na putanji Međugorje-Mostar. Imamo tu dosta vinarija, vinske ture – navodi Sanja Kaljužny, voditeljica poslovnice turističke agencije.

Grupu turista, zajedno sa vodičem iz agencije, zatekli smo u obilasku Starog grada. Došli su iz raznih krajeva svijeta.

  • Upravo smo obišli kulu i most i idemo da vidimo vodopad Kravice. Bili smo u Hrvatskoj pa smo došli da obiđemo Bosnu i Hercegovinu – kaže za BHRT Dane iz Engleske.
  • Bili smo u Međugorju i Dubrovniku. Najviše nam se svidjelo ovdje, Mostar je prekrasan – oduševljena je Kasia iz Poljske.
  • Došli smo prošle noći i malo smo prošetali po starom gradu. Najviše mi se sviđa pogled, rijeka i planine su predivni – kaže Wing iz Hong Konga, dok Mihalina iz Poljske ne krije zadovoljstvo boravkom u Mostaru:
  • Posjetila sam Međugorje, pa smo došli na ovo prekrasno mjesto i vidjeli smo Neum. Cijela Bosna i Hercegovina je prelijepa.
  • Najviše gostiju dolazi, meni se čini, iz Poljske. Očekujemo dosta engleskih i američkih turista već sredinom avgusta i početkom septembra – navodi turistički vodič Alica Oglić.

U posjetama prednjače turisti iz Evrospke unije, regiona, zaljevskih zemalja, a polako se vraćaju i gosti iz dalekih dijelova svijeta.

  • Uglavnom je Evropa u fokusu. Mi se nadamo da će u nekom doglednom periodu biti i ovih udaljenijih destinacija koje su bile dosta prezentne kod nas u zimskom periodu – mišljenja je Sanja Kaljužny.
  • Najviše Poljaka, Mađara, ima nešto Nijemaca, Talijane možemo očekivati tek za 20-tak, mjesec dana – dodaje Semir Temim.

Bogatu turističku ponudu brojni tur-operateri uvrstili su u svoju svakodnevnu ponudu i potražnjom su, kažu, i više nego zadovoljni. Ostaje još napraviti korak naprijed ka zadržavanju turista u Hercegovini na duže vrijeme.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE