OHR: PODRŽAVAMO INVESTICIJE, ALI SVI AKTI MORAJU BITI U SKLADU S USTAVOM BIH

Visoki predstavnik u BiH podržava direktne investicije koje će podržati ekonomski rast BiH i prosperitet građana. Ali, svi poduzeti ili planirani akti i aktivnosti moraju biti u potpunosti u skladu s Ustavom BiH i odluka Ustavnog suda BiH, kazali su za N1 iz Ureda visokog predstavnika.

Komentirajući današnje polaganje kamena temeljca za izgradnju hidroelektrana Buk Bijela na Drini, iz OHR-a su podsjetili i na odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj se vode smatraju državnom imovinom.

  • Dobro poznat stav visokog predstavnika je da su direktne strane investicije izrazito dobrodošle jer izravno podržavaju snažniji ekonomski rast BiH i prosperitet svih građana. Međutim, u ovom, kao i u svim ostalim slučajevima vezanim za strane investicije, razborito i pravno valjano postupanje bi garantiralo ulaganje na osnovu pravne sigurnosti i ugovorne predvidljivosti. S tim u vezi, visoki predstavnik podsjeća da je u svojoj prethodnoj praksi Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da se vode kao javna dobra smatraju državnom imovinom, a da to, kao i u slučaju susjednih i drugih država, uključuje i ‘kopnene vode’, te da bi odluke u vezi sa državnom imovinom trebale da se donose na nivou države BiH, s obzirom da država BiH ima isključivu nadležnost za odlučivanje o statusu državne imovine”, navodi se u odgovoru OHR-a.

U skladu s Ustavom BiH

Podsjećaju da se “pred Ustavnim sudom BiH nalazi se zahtjev koji se odnosi za planiranu izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Drini” i da to “treba uzeti kao relevantan faktor u nastavku gradnje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini – uključujući i aktivnosti planirane za danas – sve dok Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne donese odluku”.

  • OHR podsjeća da svi poduzeti ili planirani akti i aktivnosti moraju biti u potpunosti u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, koji kaže da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i da se moraju poštivati”, navodi se u stavu OHR-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE