OKTIRVAMO BAKIN RECEPT ZA DOMAĆE KROFNE: TIJESTO IZREZUJTE TANJOM ČAŠOM

Znamo da mame i bake kuhaju (i peku) najbolje. To su one ruke što sve prave po osjećaju i od oka. Jedina nezgodna stvar postaje: kako uhvatiti recept? A to ponekad bude teško razumljivo onima koji nemaju iskustva.

Vam otkrivamo jedan od takvih recepata. Sastojke smo uspjeli izmjeriti zbog vas. Kao i kod svakog kolača, ne zaboravite da količina brašna može varirati ovisno o veličini jaja i vrsti brašna. Neko će brašno upiti više vode a neko manje.

Sastojci

  • 200 ml hladnog mlijeka
  • 200 ml tople vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 2 jajeta
  • 1 žumanjak
  • prstohvat soli
  • 1 vanili šećer
  • 500-600 g brašna (plus za oblikovanje tijesta)
  • 30 g rastopljenog maslaca
  • ulje za duboko prženje

Priprema:

U velikoj zdjeli pomješajte mlijeko, vodu, kvasac, jaja, žumanjak, šećer, vanili šećer, so. Kada sve dobro sjedinite postepeno dodajte brašno uz neprekidno miješanje. Kada ste dodali svo brašno, dodajte rastopljeni maslac i nastavite energično miješati kako bi se maslac dobro sjedinio s tijestom. Tijesto mora biti meko i lagano ljepljivo ali dovoljno čvrsto da se ne lijepi za prste – u tome će pomoći maslac. Tijesto dobro dobro plastičnom folijom i ostaviti da se diže.

Nakon nekoliko sati istresite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu i pobrašnite ga i s gornje strane. Ne treba premijesiti već samo rastanjiti rukama ili valjkom za tijesto, na debljinu od oko 1 cm. Pripremite sa strane čistu krpu ili stolnjak i pospite lagano brašnom. Tijesto izrezujte tanjom čašom i dobivene krugove stavite na pobrašnjenu krpu. Tijesto se ponovno mora “odmarati”, barem pola sata. Svaku krafnu okrenite po 2 ili 3 puta. Preostalo tijesto premijesite pa ponovo izvadite krafne, ali te će biti malo tvrđe i možda neće imati rupu u sredini.

Ugrijati veliku količinu ulja u dubljem i širem loncu ili voku. Položite krafne i pržite dok ne porumene s donje strane. Pripazite da ne tresete lonac kako bi krafne zadržale tipičnu bijelu crtu u sredini.

Okrenite svaku, pržite s druge strane još minutu ili dvije pa izvadite u posudu oboloženu ubrusom kako bi se upio višak masnoće, piše Coolinarka. Odmah prebacite u posudu ili tanjir za posluživanje te pospite šećerom u prahu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POTVRĐENO ZA HAYAT.BA: NJEMAČKA DELEGACIJA DOLAZI U BIH, AHMETOVIĆ I ROTH...

0
Poslanik SPD-a u Bundestagu Adis Ahmetović (28) doputovat će večeras u Bosnu i Hercegovinu u okviru delegacije Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.