Vam otkrivamo jedan od takvih recepata. Sastojke smo uspjeli izmjeriti zbog vas. Kao i kod svakog kolača, ne zaboravite da količina brašna može varirati ovisno o veličini jaja i vrsti brašna. Neko će brašno upiti više vode a neko manje.
Sastojci
- 200 ml hladnog mlijeka
- 200 ml tople vode
- 2 kašike šećera
- 1 vrećica suhog kvasca
- 2 jajeta
- 1 žumanjak
- prstohvat soli
- 1 vanili šećer
- 500-600 g brašna (plus za oblikovanje tijesta)
- 30 g rastopljenog maslaca
- ulje za duboko prženje
Priprema:
U velikoj zdjeli pomješajte mlijeko, vodu, kvasac, jaja, žumanjak, šećer, vanili šećer, so. Kada sve dobro sjedinite postepeno dodajte brašno uz neprekidno miješanje. Kada ste dodali svo brašno, dodajte rastopljeni maslac i nastavite energično miješati kako bi se maslac dobro sjedinio s tijestom. Tijesto mora biti meko i lagano ljepljivo ali dovoljno čvrsto da se ne lijepi za prste – u tome će pomoći maslac. Tijesto dobro dobro plastičnom folijom i ostaviti da se diže.
Nakon nekoliko sati istresite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu i pobrašnite ga i s gornje strane. Ne treba premijesiti već samo rastanjiti rukama ili valjkom za tijesto, na debljinu od oko 1 cm. Pripremite sa strane čistu krpu ili stolnjak i pospite lagano brašnom. Tijesto izrezujte tanjom čašom i dobivene krugove stavite na pobrašnjenu krpu. Tijesto se ponovno mora “odmarati”, barem pola sata. Svaku krafnu okrenite po 2 ili 3 puta. Preostalo tijesto premijesite pa ponovo izvadite krafne, ali te će biti malo tvrđe i možda neće imati rupu u sredini.
Ugrijati veliku količinu ulja u dubljem i širem loncu ili voku. Položite krafne i pržite dok ne porumene s donje strane. Pripazite da ne tresete lonac kako bi krafne zadržale tipičnu bijelu crtu u sredini.
Okrenite svaku, pržite s druge strane još minutu ili dvije pa izvadite u posudu oboloženu ubrusom kako bi se upio višak masnoće, piše Coolinarka. Odmah prebacite u posudu ili tanjir za posluživanje te pospite šećerom u prahu.