OMILJENI SLATKIŠ MNOGIH GENERACIJA: OVAKO SE PRAVE DOMAĆE KREM BANANICE

Čoko bananice su nešto što od djetinjstva mnogi od nas obožavaju da jedu.

Ako ih pravite po ovom receptu bit će gotovo iste kao one iz marketa.

Potrebno je:

600 g šećera

3 kesice želatina

300 ml vode

1 ekstrat banane

Za glazuru

150 g mliječne čokolade

malo putera

malo ulja

Priprema:

Odvojiti u šerpu 200 ml vode. U nju dodati šećer i kuhati na tihoj vatri dok se šećer ne rastopi. U 100 ml vode rastvoriti želatin. Kad je šećer istopljen dobijeni sirup sipati u neku plastičnu posudu i dodati unutra želatin.

Mikserom mutiti dobijenu smjesu dok se ne dobije lijepa gusta smjesa, a nakon toga u to dodati ekstrat banane. Ukoliko volite jači ukus banane možete da dodate još malo ekstrata banane. Također ako želite jaču žutu boju možete da kapnete i par kapi prehrambene boje.

Pripremiti i nauljiti pleh u koji ćete da prespete smjesu. Istopiti čokoladu na pari. Zatim fil isuti u pleh i preliti glazurom od čokolade. Možete i sačekati da se malo žuta masa ohaldi, zatim je isjeći na tanglice, a zatim svaku posebno prelivati čokoladom. Stavite na nekoliko sati u frižider i nakon toga vaše čokoladne bananice su spremne za posluživanje.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE