Ovo su preporuke stručnjaka:
Omlet:
Veličina tave je od presudne važnosti, ne smije da bude premala jer će omlet biti suviše debeo, ali ni prevelika. Idealan prečnik tave za omlet od 2-3 jaja je 15 cm.
Neka se tava dobro zagrije, zatim dodajte ulje ili puter, pa tek onda jaja koja ste prethodno umutili u činiji. Kad ih ubacite u tavu, više nema miješanja. Važno je znati kada da stanete, u ovom slučaju dok je omlet još živ. Donji dio treba da bude čvrst, a gornji da izgleda vlažno jer kad omlet skinete sa vatre, još će se krčkati. Za pripremu vam nije potrebno više od minut-dva. Ako dodajete omletu još neki sastojak, neka bude na sobnoj temperaturi.
Kajgana:
Strpljenje je ključna riječ kad pripremate kajganu. Uzmite malu tavu i pržite na srednjoj temperaturi, u suprotnom jaja će se isušiti. Jaja razbijte direktno u tavu, dodajte so i mutite viljuškom. A prije toga, viljušku namažite bijelim lukom što će kajgani dati poseban ukus, savjetovao je otac moderne zapadne kuhinje Ogast Eskofer.
Za razliku od omleta, kajgani se ne dodaju drugi sastojci, ali tajming je i ovdje važan, smjesa ne treba da bude homogena, već da se na kraju jasno vide bjelanca.