OMLET I KAJGANA SU DVIJE RAZLIČITE STVARI: EVO U ČEMU JE CAKA

Možda ste mislili da između omleta i kajgane nema razlike, ali griješite. Nije svejedno ni koliku tavu koristite, ni na kojoj temperaturi pržite, ali ni kako dodajete jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su preporuke stručnjaka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omlet:

Veličina tave je od presudne važnosti, ne smije da bude premala jer će omlet biti suviše debeo, ali ni prevelika. Idealan prečnik tave za omlet od 2-3 jaja je 15 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka se tava dobro zagrije, zatim dodajte ulje ili puter, pa tek onda jaja koja ste prethodno umutili u činiji. Kad ih ubacite u tavu, više nema miješanja. Važno je znati kada da stanete, u ovom slučaju dok je omlet još živ. Donji dio treba da bude čvrst, a gornji da izgleda vlažno jer kad omlet skinete sa vatre, još će se krčkati. Za pripremu vam nije potrebno više od minut-dva. Ako dodajete omletu još neki sastojak, neka bude na sobnoj temperaturi.

Kajgana:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strpljenje je ključna riječ kad pripremate kajganu. Uzmite malu tavu i pržite na srednjoj temperaturi, u suprotnom jaja će se isušiti. Jaja razbijte direktno u tavu, dodajte so i mutite viljuškom. A prije toga, viljušku namažite bijelim lukom što će kajgani dati poseban ukus, savjetovao je otac moderne zapadne kuhinje Ogast Eskofer.

Za razliku od omleta, kajgani se ne dodaju drugi sastojci, ali tajming je i ovdje važan, smjesa ne treba da bude homogena, već da se na kraju jasno vide bjelanca.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

EVO KAKO IZABRATI UKUSNU I ZRELU LUBENICU

0
Jeste li primijetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mjesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom dozrijevanja.