ONIMA KOJI RADE DOBRO, NAGRADA JE ZAGARANTOVANA: EF. KLISURA KOMENTIRA 30. DŽUZ ČASNOG KUR’ANA

Posljednjeg dana mubarek mjeseca ramazana u programu Hayat TV-a donosimo komentar na 30. džuz Časnog Kur'ana koji komentariše Elvedin ef. Klisura, pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Kur’an ima 114 sura. Sure su podjeljenje na ajete.

U ovom posljednjem džuzu imamo osvrt na najveći broj Kur’anskih sura u jednom džuzu.

Ovaj džuz ima 37 sura. Prva od njih  je sura 78 sura, sura En Nebe, a sura kojm završava 114 surom En Nas.

  • Kroz čitavo vrijeme ovog ramazan šerifa, pokušavali smo da iščitavamo Allahove poruke, iskazane kroz posljednju Njegovu riječ i kroz Kur’an. Mogli smo se osvjedočiti da ono što Uzvišeni Allah dž.š. kaže: “Doista, ovaj Kur’an vodi jedinom ispravnom putu i on je radost koju najavljuje onima koji vjeruju. Oni koji rade dobro, nagrada im je zagarantovana. A oni koji ne vjeruji, njima ide kazna” – pojašnjava ef. Klisura.

U analizi poosljednje 30. džuza mnogo je Kur’anskih sura koje su odraz onoga što Bog dragi kaže, poput: “Mi ćemo im pokazati naša znamenja u nebeskim prostranstvima i u njima samima sve dok im ne bude jasno da je Allah dž.š. istina”.

  • Kada analiziramo sure, njih 37, koje se nalaze u ovom poslejdnjem džuzu vidjeti ćemo da mnoge sure u samom nazivu se odnose na Kur’anski ajet, da je stvaranje nebesa i zemlja, te smjenja noći i dana su ajeti o kojima trebamo razmišljati – kazuje nam ef. Klisura.

Video komentarisanja ovog džuza pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DRAMA U SRBIJI: CRNOLISTAŠ VULIN IDE U RUSIJU DA LOBIRA PROTIV...

0
Bivši šef srbijanske BIA-e Aleksandar Vulin kojeg je Dodik proglasio za Senatora RS najavio je da će učešće na bezbjednosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu iskoristiti da lidere i zvaničnike više od 120 zemalja upozna o "istini" o rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN.