OPASNOST IZ DUBINE: VELIKA BIJELA AJKULA PLIVA PREMA BRITANIJI, TO JE TEK DRUGA IKAD KOJA JE USPJELA PREĆI ATLANTIK

Velika bijela ajkula mogla bi doplivati do Velike Britanije nakon što je skrenula na pogrešan put, prenosi Mirror.

Ovaj gotovo 5 i pol metara dug predator tek je druga velika bijela ajkula koja je uspjela preplivati Atlantik i sada se kreće prema obalama Britanije i to ususret ljetnoj sezoni.

Predator imena Nukumi teška je preko tonu i pol i obično pliva gore dolje po zapadnim obalama SAD-a i Kanade.

Naučnici koji prate kretanja ove 50 godina stare životinje kažu kako je poduzela krajnje neobičan potez i zaplivala istočno preko Atlantika.

Nukumi je odlučila nastaviti svoj put preko Atlantika, a izroni svako toliko što je dovoljno da naučnici, koji prate njeno kretanje putem GPS-a smještenog u peraji, mogu precizno odrediti smjer u kojem se kreće, navodi 24 sata.hr.

  • Nukumi pliva prema istoku posljednja dva mjeseca, sve otkad je napustila obale SAD-a kod Južne Karoline. Prema posljednjim podacima, ona se sada nalazi oko 1700 nautičkih milja od obale UK-a. To je manje nego njena udaljenost od obala SAD-a tako da bi ona u teoriji mogla doplivati do Britanije – rekao je Bob Hueter, naučnik iz organizacije OCEARCH.

Naučnici, međutim, ipak sumnjaju u to da će Nukumi doći do obala Britanije jer su velike bijele ajkule tamo nevjerovatno rijetka pojava.

Jedina druga bijela psina koja je ikad preplivala Atlantik zvala se Lydia i 2014. godine doplivala je do obala Portugala.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.