OPĆINA STARI GRAD IZDVAJA 10.000 KM ZA IZGRADNJU MUZEJA 505. VITEŠKE BRIGADE U BUŽIMU

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić potpisali su danas ugovor o izdvajanju sredstava za sufinansiranje izgradnje Muzeja 505. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH u Bužimu.

Prema tom ugovoru Općina Stari Grad će u tu svrhu izdvojiti 10.000 KM za sufinansiranje projekta, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Krajem prošle godine načelnik Nanić obratio se pismom namjere načelniku Hadžibajriću u kojem je predstavio ovaj značajni projekat i predložio finansijsku podršku.

Hadžibajrić je naložio da se u budžetu za ovu godinu planiraju sredstva za sufinansiranje projekta, a današnjim dolaskom načelnika Nanića u Općinu Stari Grad i potpisivanjem ugovora ta saradnja je ozvaničena.

Muzej će podsjećati na sve ratne zasluge ove brigade, njenog čuvenog komandanta, generala Izeta Nanića, kao i sve poginule borce i pripadnike Petog korpusa Armije BiH, koji su položili svoje živote braneći domovinu.

Kamen temeljac za muzej položen je u augustu prošle godine.

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Hadžibajrić je otkrio da je o ovom projektu razgovarao još 2018. godine.

  • Prilikom moje posjete Bužimu prije četiri godine obećao načelniku Naniću da će Općina Stari Grad podržati izgradnju Muzeja 505. viteške brigade kada krenu konkretne projektne aktivnosti. Uvijek ćemo biti uz ovakve projekte jer ne dozvoljavamo da naša prošlost bude zaboravljena – poručio je Hadžibajrić.

Dodao je da “nikada ne smijemo zaboraviti da je Bužim herojski grad koji je u toku agresije osvjetlao obraz BiH, Armije BiH i koji je spriječio agresora u nakani da taj dio BiH bude pokoren.

Nanić se zahvalio Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću na podršci i prepoznavanju ove inicijative, te je pojasnio pojedinosti projekta.

  • Ovaj muzejski kompleks bit će smješten iznad turbeta generala Izeta Nanića. Ukupna vrijednost investicije je dva miliona konvertibilnih maraka. Veći dio sredstava smo obezbijedili zahvaljujući našim sredstvima, te vladama Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH – rekao je Nanić.

Kao razlog slanja inicijativa za finansiranje ovog projekta ostalim institucijama u BiH, načelnik Nanić je naveo posebnu simboliku.

  • Željeli smo znati da institucije ove države stoje iza časne, viteške i herojske borbe Armije RBiH, Petog korpusa i 505. viteške brigade. Mi smo našu državu branili i odbranili od agresora. Želimo da sjećanja iz tih vremena prenesemo na generacije koje dolaze – poručio je.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad i u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Vedad Deljković, koji je svesrdno podržao ovu inicijativu i doprinio da bude prihvaćena i u Gradskom vijeću.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SULJAGIĆ POZVAO GRAĐANE RS DA SE ODUPRU HISTERIJI LIDERA OVOG ENTITETA

0
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić jutros je pozvao građane i građanke Bosne i Hercegovine koji žive na području entiteta RS bez obzira na nacionalnost i drugu pripadnost da se ne povinuju govoru mržnje i histeriji koju su politički lideri ovog entiteta širili sa jučerašnjeg skupa u Banjoj Luci.