OPĆINA STARI GRAD PROVODI AKCIJU UKLANJANJA BESPRAVNO POSTAVLJENIH REKLAMNIH SADRŽAJA

Općina Stari Grad Sarajevo, putem nadležne Službe za opću upravu i inspekcijske poslove, pokrenula je još jednu akciju uklanjanja bespravno postavljenih reklamnih sadržaja na području ove lokalne zajednice.

Cilj je spriječiti nezakonito postavljanje reklamnih sadržaja, kao i očuvati ugled i izgled građevina uže starogradske jezgre i spriječiti njihovo skrnavljenje neprimjerenim sadržajima.

Upravo iz tog razloga, Općina Stari Grad Sarajevo će u narednom periodu pokrenuti i dodatne aktivnosti.

Nalogom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, od Federalnog ministarstva prostornog uređenja zatražit će se saglasnost za tehničko održavanje fasada svih poslovnih prostora u vlasništvu Općine Stari Grad koji se nalaze u užoj starogradskoj jezgri kako bi im se osigurao unificiran i jednoobrazan izgled. Na taj način, uža gradska jezgra dobit će izgled dostojan jednog glavnog grada.


S istim ciljem provodi se i akcija uklanjanja bespravno postavljenih reklamnih sadržaja što uključuje reklame, displeye, tende, vitrine, bilboarde i drugo. Prema podacima Službe za opću upravu i inspekcijske poslove u toku ove sedmice je, uz podršku uposlenika Odjeljenja za održavanje putnih pojaseva, u užoj starogradskoj jezgri izvršeno uklanjanje: dvije bespravno postavljene tende u ulici Ferhadija, zatim klima uređaja, reklamne vitrine i tri reklamne naljepnice sa ulaznih portala također u Ferhadiji, reklame i reklamne naljepnice na poslovnom prostoru u ulici Ćumurija 1, jedne reklame sa poslovnog prostora u ulici Mula Mustafe Bašeskije i jednog bespravno postavljenog banera također u ulici Mula Mustafe Bašeskije.


Inspektori Službe za opću upravu i inspekcijske poslove kontinuirano obilaze teren s ciljem suzbijanja bespravnog postavljanja reklamnih sadržaja, kao i evidentiranja prekršilaca i njihovog sankcionisanja, a sve kako bi se ova oblast držala u zakonskim okvirima.


Općina Stari Grad Sarajevo upozorava sva pravna i fizička lica koja imaju postavljenu reklamu na području općine Stari Grad Sarajevo, da ne pribjegavaju zloupotrebama i postavljanju ovih sadržaja bez odobrenja nadležne Službe za urbanizam, a u skladu sa Odlukom o postavljanju firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama i uređenju fasada na području općine Stari Grad Sarajevo.


Podsjećamo građane da ovakve neregularnosti, kao i bespravnu gradnju, bespravno zauzimanje javnih površina i drugo mogu prijaviti općinskoj inspekciji i putem viber broja 061 225 800 , a inspektori će provjeriti svaku prijavu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.