OPĆINA U ZDK POSTALA NOVI KLASTER KORONAVIRUSA

Na području općine Maglaj do prije dva dana nije bio evidentiran nijedan slučaj zaraze koronavirusom, a sada je u toj općine evidentirano već sedam pozitivnih osoba, po čemu su postali novi klaster u Zeničko-dobojskom kantonu.

Prema posljednjim informacijama, ministar zdravstva tog kantona Adnan Jupić ističe da je registrirano ukupno 49 zaraženih, od kojih je osam osoba izliječeno te pušteno na daljnji kućni tretman. Zaraza koronavirusom još uvijek nije zabilježena u četiri općine tog kantona – Varešu, Usori, Doboj Jugu i Olovu.

  • Maglaj je postao novi izvor, ukupno je sedam zaraženih, ali se radi o osobama koje su međusobno bile u kontaktu. Malo složeniju situaciju nego u drugim sredinama imamo u Maglaju i Zavidovićima, gdje smo dobili potvrdu o troje novozaraženih. Ali, nije ni čudo koliko je stiglo autobusa iz inostranstva u Zavidoviće, ali i druga naša mjesta – naveo je Jupić.

Zenica ima najviše zaraženih, ali to je, ističe ministar Jupić, bilo i za očekivati, jer taj grad predstavlja “trećinu stanovništva kantona”, javlja Fena.

  • Zato tih 20 zaraženih u Zenici, od kojih je četvero već izliječeno te pušteno kući, nije neka velika brojka. Prvi klaster u Zenici je već i ugašen – podsjeća Jupić, naglasivši da je sve pod kontrolom te da je povećan broj zaraženih bio i očekivan.

Podvukao je da imaju pripremljen izolatorij za 220 pozitivnih osoba, ali je samo jedan manji dio tog kapaciteta popunjen.

  • Zato svi možemo biti zadovoljni dosadašnjim razvojem situacije – zaključio je Jupić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POLJSKA PODIGLA VOJNE AVIONE: PRIMIJEĆENA ‘INTENZIVNA AKTIVNOST RUSKE AVIJACIJE’

0
Operativno zapovjedništvo poljskih oružanih snaga saopćilo je da su poljski i saveznički zrakoplovi aktivirani rano jutros nakon što je Rusija pokrenula raketne napade na Ukrajinu.