OPĆINA ŽEPČE JEDINA U ZDK-U NA SVOM PODRUČJU NIJE PREKINULA NASTAVNI PROCES

Nastava u školama i fakultetima u Zeničko-dobojskom kantonu od danas je prekinuta, ali Općina Žepče jedina za sada nije ispoštovala odluku Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Naime, Krizni štab ZDK jučer je donio odluku da se do daljnjeg prekida nastavni proces na fakultetima, u osnovnim i srednjim školama u tom kantonu, kao i realizacija Programa obaveznog predškolskog odgoja za djecu koja bi u septembru ove godine trebala poći u prvi razred osnovne škole.

Obrazovanje je u općinama Žepče i Usora izuzeto iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja ZDK, odnosno prebačeno je na te dvije općine. Usora je ispoštovala odluku te je načelnik Zvonimir Anđelić još jučer potpisao odluku o obustavi nastavnog procesa.

  • Mi smo izdali naredbu, ali Vlada ZDK nema nadležnost nad obrazovanjem u Žepču. Na onima koji nisu ispoštovali tu naredbu velika je odgovornost ako se šta desi. To je, uostalom, i odluka Federalnog kriznog štaba – kaže Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva ZDK.

On, međutim, napominje kako je razgovarao s kolegama iz kantona s hrvatskom većinom, u kojima također još nije prekinuta nastava, ali on vjeruje da će tokom dana svi kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine, u skladu s odlukom Kriznog štaba FBiH, obustaviti nastavu.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić također je podsjetio da nema nadležnost nad obrazovanjem u Žepču, ali je kazao da će predsjednik Skupštine ZDK Ćazim Huskić, koji je iz Žepča, danas ponovo pokušati kontaktirati načelnika te općine Matu Zovku.

Radno predsjedništvo Gradskog vijeća Zenice, koje je danas trebalo održati tematsku sjednicu, odlučilo je da do daljnjeg neće održavati sjednice.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE