OPORAVLJA SE BH. EKONOMIJA:OBIM RAZMJENE POVEĆAN ZA OKO 24 POSTO

Pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period lani pokazuju oporavak ekonomske aktivnosti, a uzimajući u obzir da je osnovica poređenja bila teška godina uzrokovana pandemijom, obim te razmjene povećan je za oko 24 posto.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Ahmet Egrlić na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao je da je izvoz iz BiH u šest mjeseci iznosio oko 6,7 milijardi KM i veći je za 1,55 milijardi KM, odnosno 30,53 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio oko 9,8 milijardi KM i veći je za oko 1,58 milijardi KM, odnosno za 19,33 posto u odnosu na prvo polugodište lani.

Predstavljajući podatke o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH, Egrlić je naveo da je njen ukupan obim iznosio 16.433.225.000 KM, te da je povećan za 3,14 milijardi KM u odnosu na isti period prethodne godine, a povećana je i pokrivenost uvoza izvozom i u šest mjeseci iznosila je 68 posto.

Najznačajniji partneri u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH, kako je dodao, jesu zemlje EU, zatim zemlje CEFTA-e, EFTA-e, a na ostalim tržištima, najveći ostvareni obim vanjskotrgovinske razmjene je sa Turskom i Kinom.

Poredeći obim vanjskotrgovinske razmjene u prvih šest mjeseci ove, u odnosu na isti period 2019. godine, prije pandemije, Egrlić je naveo da je veći za 2,7 posto, odnosno da je izvoz veći za 10,6 posto, dok je uvoz manji za 2,1 posto.

Belma Hasić iz Sektora za makroekonomski sistem VTK BiH istakla je da BiH suficit i dalje ostvaruje sa Njemačkom i Austrijom, dok je najveći obim razmjene ostvaren sa Hrvatskom, Srbijom, Njemačkom, Slovenijom i Italijom. Kako je naglasila, EU je i dalje najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH sa ukupnim učešćem od 74 posto.

Hasić je dodala da je ukupan uvoz iz EU u BiH u tom periodu iznosio 6,58 milijardi KM i veći je za skoro 21 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine, a najznačajniji partner je Hrvatska sa kojom je obim razmjene iznosio 2,43 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom sa tim susjedom narasla je na oko 62 posto.

Amila Šehić iz Sektora za makroekonomski sistem je rekla da je evidentno povećanje obima vanjskotrgovinske razmjene u svim granama privrede – metalskom i tekstilnom sektoru, agroindustriji i prehrambenom sektoru, te naglasila da je drvni sektor ostvario suficit u robnoj razmjeni od 726 miliona KM.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TREĆI TOP GUN: HOĆE LI TOM CRUISE OPET GLUMITI MAVERICKA?

0
TOP GUN: Maverick u kina je došao 2022. godine i ostvario odlične rezultate, a ubrzo nakon premijere postavljalo se pitanje hoće li se snimati i treći dio.