ORGANIZOVALE PROSTITUCIJU: NATALIJA OD ZAKONA POBJEGLA U UKRAJINU, A ASJA PUŠTENA IZ ZATVORA

U Sudu BiH održano je ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH da se dvjema Ukrajinkama Asmik Ždanovoj (Zhdanova, 60) zvanoj Asja i Nataliji Načinkin (Nachinkin, 32) odredi pritvor.

Ukrajinke osumnjičene za međunarodno navođenje na prostituciju u junu su puštene iz pritvorske jedinice Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar, gdje su boravile od 26. januara.

Kako nam je potvrdila advokatica Nada Dalipagić, koja zastupa Asju, utvrđeno je da je Natalija Načinkin u međuvremenu pobjegla u Ukrajinu.

Državni tužilac Oleg Čavka na ročištu je povukao prijedlog za pritvor Asje zbog korektnog držanja.

Inače, Tužilaštvo BiH je 23. jula podiglo optužnicu protiv njih, a terete se da su od početka 2019. pa sve do 26. januara ove godine na području Mostara i Banje Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirale grupu ljudi radi vršenja krivičnih djela međunarodno navođenje na prostituciju i međunarodna trgovina ljudima.

U optužnici se navodi da su optužene, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom s područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazile smještaj i iskorištavale radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

Uskoro će biti raspisana međunarodna potjernica za Natalijom Načinkin.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.