ORIGINALNI RECEPT: PILEĆA SUPA U BORBI SA PREHLADOM

Sigurno su vam više puta, kada kažete da ste prehlađeni i da nemate apetita, preporučili da pojedete bar pileću supu.

Iako to zvuči kao kliše, djelotvornost pileće supe poznata je još od davnina.

Pulmolog Ervin Ziment nakon provedenih istraživanja dokazao je da pileća supa zaista ima svojstva koja pomažu u ozdravljenju.

Para koju udišemo dok jedemo pileću supu djelotvornija je od inhalacije običnom vodenom parom.  Ziment je istakao da se ljekovitost supe pojačava upotrebom bijelog luka kao začina, te bibera.

Bijeli luk sadrži selen, antioksidans koji zajedno sa vitaminom E učestvuje u procesu jačanja imuniteta.

Kombinacija pilećeg mesa i povrća koja se stavlja u supu, važna je u odbrani pluća od virusne infekcije.

 S obzirom na to da je vrijeme prehlada i doba godine kada je mogućnost nastanka infekcije velika, idealan odabir u vašem jelovniku treba da bude tanjir pileće supe, za vas i vaše mališane.

Pored toga što je ukusna i ljekovita, pileća supa osigurava hudrataciju organizma, a djeluje i na apetit mališana.

 Osim što je ukusna i ljekovita, pileća supa obezbjeđuje hidrataciju organizma i stimuliše apetit djeteta.

Za pravu domaću i zdravu pileću supu potrebno vam je jedno pile i kokoška, po mogućnosti domaća, te pola kilograma pilećih krilaca. Zatim tri veće glavice luka, krompir, dva korijena peršuna, pet većih mrkvi, korijen celera, listovi peršuna, so i biber.

Pile operite, stavite ga u lonac sa vodom da se kuha. Kada voda proključa stavite i pileća krilca i smanjite temperaturu.

Povrće očistite, isjeckajte na komade, pa ga ubacite u lonac. Na laganoj vatri ostavite da se kuha sat i po. Sa vremena na vrijeme skinite masnoću koja se pojavljuje na površini. Dodajte oprane peršunove listiće. Izvadite meso i povrće iz supe. Meso nemojte vraćati u supu, a povrće izmiksajte i vratite, na kraju posolite i pobiberite po želji.

Iako ovu supu nije lahko pripremiti kao onu iz kesice, ova je daleko kvalitetnija i djelotvornija, a svima nam je zdravlje, kako naše, tako i naših mališana, najvažnije. Prijatno.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZETBEGOVIĆ O KONAKOVIĆU: ČOVJEK KOJI JE PRODAO INTERES VLASTITOG NARODA NE...

0
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović za Hayat je sinoć komentirao i nedavni sastanak Bošnjaka iz regiona koji je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković sazvao u Sarajevu.