ORTPOPED OTKRIO KOJA OBUĆA JE NAJSIGURNIJA ZA POLEDICU: DOBRO NAĆULITE UŠI

Kako smanjiti mogućnost padova i koja je najbolja obuća za led, otkriva ortoped Danilo Jeremić.

  • Apelujemo na građane da se paze tokom zime. Snijeg i poljedica su tu, stariji moraju više da se paze jer imaju slabiju koordinaciju pokreta, nesigurniji su i mišići su im slabiji, a ne zaboravimo ni degenerativne promjene zglobova. Opšti princip ponašanja nalaže zimsku obuću, odnosno čizme ili duboke cipele sa gumenim đonom. Hod na ledu ili poledici je sitniji, noge su blago savijene u koljenima. Ne bi trebalo držati ruke u džepovima, zbog balansa je to veoma važno – rekao je ortoped Jeremić u intervjuu za TV “Prva” i istakao da se prilikom hoda treba oslanjati cijelim stopalom.
  • Ako na trotoaru ima poledice, držite se za neki vid ograde. Pokreti na širokoj osnovi. Dakle, oslanjanje cijelim stopalom, a ne petom, pa prstima, i obavezno praviti adekvatan razmak između stopala zbog stabilnosti – istakao i naglasio da je, ukoliko padnemo, najbolje potražiti ljekarsku pomoć.
  • Pretežno sve povrede kao prvi simptom imaju bol, onda stižu otok ili hematom. Ako je primjetan deformitet, iskrivljenje i patološka pokretljivost, pa osjećate da nešto ‘krcka’ u povrijeđenom ekstremitetu, trebalo bi da se imobiliše tvrdim predmetom, daščicom ili čak presavijenim novinama. Sačekajte pomoć. Ako je povreda kičmenog stuba ili glave, ne dirajte povrijeđeno lice već pozovite Hitnu pomoć. I samo pomjeranje takvih pacijenata može da izazove još teže posljedice – objasnio je ljekar i dodao:
  • Dok ne stigne prva pomoć ili se ne javite izabranom ljekaru, može da se imobiliše i hladi povrijeđeno mjesto. Ali najbolje je javiti se ljekaru ako mislimo da smo se ozbiljnije povrijedili.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.