ORUŽANIM SNAGAMA BIH SVEČANO PREDATA DONACIJA TURSKE: SIMBOL STALNE PODRŠKE

U Sarajevu je danas održana ceremonija uručenja donacije Republike Turske i dodjele diploma svršenicima naprednog kursa turskog jezika za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

U kasarni ”Rajlovac” svečano je izvršena primopredaja materijalnih sredstava koja je Ured vojnog atešea Turske u Sarajevu donirao Školi turskog jezika u sklopu opremanja učionica Centra za profesionalni razvoj OSBiH. Renoviranje i opremanje tih prostorija izvršeno je s ciljem povećanja broja polaznika koji će potom moći nastaviti profesionalno usavršavanje u Turskoj.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Senad Mašović, vojni ateše Turske Mustafa Sitki Tatar i druge zvanice i gosti.

Ateše Tatar je u obraćanju prisutnima istakao da je glavni povod današnjeg skupa otvaranje još jedne učionice Škole turskog jezika OS BiH koja je važna za održavanje obrazovnih procesa koji je među važnijim segmentima saradnje između Oružanih snaga Turske i Oružanih snaga BiH. On je kazao da je u protekle 23 godine Školu turskog jezika pohađalo više od hiljadu vojnika u BiH i da se ta saradnja nastavlja.

Anadolija
  • Uz podršku Republike Turske, Škola turskog jezika OSBiH je održavala nastavu u jednoj učionici i jednoj laboratoriji. Sada, u ovom važnom trenutku otvaramo obnovljene i modernim uređajima opremljene postojeće te otvaramo novu učionicu u kojoj se očekuje povećanje broja polaznika kursa turskog jezika. Otvaramo novo poglavlje – kazao je Tatar.

Polaznicima kursa poručio je da to nije običan kurs ili obuka, već da je to ulazna kapija mosta saradnje koji je između Turske i Bosne i Hercegovine izgrađen prije više stotina godina. Dodao je da će uspješni svršenici kursa turskog jezika biti najjači kandidati da imaju važne uloge u nastavku i dodatnom jačanju odnosa između dvije zemlje.

Turska nastavlja snažno podržavati Bosnu i Hercegovinu

Anadolija

Turski ambasador Girgin je istakao da je ovo bila prilika da se vidi koliko su unaprijeđeni kapaciteti i broj polaznika Škole turskog jezika OSBiH.

  • Ovo je samo jedan primjer dobre saradnje između dvije bratske zemlje. Nastavit ćemo i dodatno jačati naše odnose – kazao je Girgin i dodao da će Turska i dalje nastaviti podršku Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu i prosperitetu.

Resorni bh. ministar Podžić se zahvalio Turskoj, njenoj ambasadi i Uredu vojnog atešea u Sarajevu na kontinuiranoj pomoći, uključujući i upravo realizirani projekt obnove i opremanja učionica.

  • Oružane snage BiH su male, profesionalne oružane snage i, nažalost, nismo tako moćna i jaka zemlja da osnujemo svoje vlastito vojno školstvo. Naše vojnike, podoficire i oficire školujemo u nama prijateljskim zemljama. Jedna od ključnih zemalja po tom pitanju je Republika Turska. Ovi momci koje ste vidjeli će nastaviti svoje školovanje u Turskoj, a nakon toga će Oružane snage BiH dobiti vrlo moderno obučene NATO oficire. To je jedan od osnovnih ciljeva otvaranja ove učionice, ali još važnije je da će ovi ljudi nastaviti razvijati i produbljivati prijateljske odnose između naroda BiH i Turske – kazao je Podžić.
Anadolija

Snažno unapređenje kapaciteta

Načelnik ZSOS BiH Mašović je istakao da su danas uduplani kapaciteti za učenje turskog jezika unutar OS BiH, a što je važno u okviru općeg jačanja kapaciteta i sposobnosti, kao i podizanja stepena interoperabilnosti i mogućnosti zajedničkog rada i učešća u misijama.

  • Pripadnici OSBiH su, zajedno sa ostalim koalicijskim partnerima, uključujući i vojsku Turske, učestvovali preko deset godina u misiji u Afganistanu i u tom procesu je izuzetno važno bilo međusobno razumijevanje između vojnika koji su bili u misiji. Posebno nam je drago da znamo da i vojnici Turske prilikom školovanja na vojnim akademijama u Turskoj imaju mogućnost da uče bosanski jezik. To zapravo govori o nivou razumijevanja stvarne podrške i želje za stvarnim razumijevanjem našim jezicima možemo iskazati ono što naša srca govore – kazao je Mašović.
Anadolija

Izrazio je neizmjernu zahvalnost Vladi i Vojsci Turske na mogućnosti i činjenici da se danas na najjačim vojnim akademijama u Turskoj školuje više od stotinu kadeta Oružanih snaga BiH te je dodao da to po mnogo čemu predstavlja najveću investiciju u budućnost i održivost Oružanih snaga BiH i kompletnog odbrambenog sistema.

  • Današnje otvaranje druge učionice za učenje turskog jezika je zapravo simbolika konstantne i neprekidne podrške koju Turska pruža, kako Oružanim snagama, tako i državi BiH – zaključio je Mašović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U BIH DANAS OTVARANJE BIRAČKIH MJESTA POVODOM IZBORA U HRVATSKOJ

0
Izbori u Hrvatskoj održat će se u srijedu 17. aprila, a danas počinje glasanje u 11. izbornoj jedinici, najprije u Sydneyju i Canberri, nakon čega će im se širom svijeta pridružiti hrvatski državljani s pravom glasa, njih nešto više od 222.000.