OSIGURAVAJUĆA DRUŠTVA USKORO ĆE MOĆI SLOBODNO FORMIRATI CIJENE: OD TOGA ĆE OVISTITI CIJENA REGISTRACIJE AUTA

Cijene registracije vozila na području Federacije BiH ostat će iste i u idućem razdoblju jer će rok za početak potpune liberalizacije u formiranju cijena osiguranja od autoodgovornosti najvjerovatnije biti pomaknut na 1. novembra 2026. godine.

Stabilnost tržišta

Na sljedećoj sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH raspravljat će se o prijedlogu zakona o izmijeni Zakona o obveznim osiguranjima u kojem se predlaže prolongiranje ranije zadanih rokova za liberalizaciju tržišta.

Riječ je o izmjenama svega dviju odredbi u članku 11. Zakona o obveznim osiguranjima u saobraćaju.

Tako se izmjenom prve odredbe produljuje razdoblje primjene zajedničke tarife za godinu dana, odnosno do kraja oktobra 2023. godine, a početak potpune liberalizacije u formiranju cijena osiguranja od autoodgovornosti pomiče se do 1. novembra 2026. godine.

  •  Radi očuvanja stabilnosti jedinstvenog tržišta osiguranja u zemlji, u procesu postupne deregulacije i liberalizacije cijena osiguranja od autoodgovornosti u interesu osiguranika i osiguravatelja u BiH potrebno je izvršiti harmonizaciju odredbi propisa o obaveznim osiguranjima u saobraćaju koji propisuju trajanje primjene zajedničke tarife i početak razdoblja liberalizacije formiranja cijena osiguranja od društava za osiguranje – navodi se u obrazloženju zakona.
PIXSELL

Dakle, ako navedeni prijedlog zakona o izmjeni zakona o obveznim osiguranjima dobije podršku, Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine će, umjesto u oktobru iduće godine, prestati donositi zajedničku tarifu premija i propisivati uvjete za osiguranje od autoodgovornosti u oktobru 2023.

  • Danom prestanka važenja zajedničke tarife premija i cjenika za osiguranje od autoodgovornosti društvo za osiguranje stječe pravo na primjenu vlastite tarife premija i cjenika za osiguranje od autoodgovornosti za koju je dobilo prethodnu suglasnost Agencije – navodi se u Zakonu o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

Saglasnost Agencije

Pribavljanje prethodne suglasnosti Agencije ovim se izmjenama i dopunama produljuje za godinu dana te će, umjesto do 2025. godine, osiguravajuća društva prethodnu suglasnost agencije trebati tražiti do 2026. godine, piše Večernji list BiH.

  • Saglasnost Agencije prestaje vrijediti istekom roka iz stavka (3) ovog članka (oktobar 2026.), nakon tog roka prestaje obaveza društva za osiguranje da pribavlja prethodnu saglasnost Agencije na tarifu premija i cjenovnik za osiguranje od autoodgovornosti – navodi se u zakonu. Agencija je nadležna kao mjere nadzora nalagati izmjene, odnosno dopune uvjeta osiguranja i tarifa premija ako utvrdi da oni nisu usuglašeni s ovim zakonom, aktima navedene Agencije, aktuarskim načelima i pravilima struke.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MISTERIJA NESTANKA DANKE ILIĆ (2): ŠTA TO SKRIVAJU NJIVE NA PORODIČNOM...

0
Cijela Srbija i region sa strijepnjom već 4. dan iščekuju da li će policija i ovog jutra nastaviti sa kopanjem i radovima u okolini mjesta nestanka Danke Ilić u potrazi za dokazima i rješenjem misterije.