OSMANKOVIĆ ZA HAYAT: ZAKON O ZAŠTITI NA RADU SLUŽI NAM DA SE PATIMO

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u našoj zemlji živi 294.000 invalida rada. Prije 5 godina na gradilištu zgrade u sarajevskom naselju Marijin Dvor srušila se skela. Tada su poginuli Razim i Enes Halilović, a Nevzet Halilović zadobio je teške tjelesne povrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije samo nekoliko dana dogodila se još jedna nesreća na radu, sada u sarajevskom naselju Stup. Ponovo su poginula dvojica radnika, na koje se obrušila zemlja. Četverici osumnjičenih Sud u Sarajevu danas je odredio mjeru jednomjesečnog pritvora, inspektoru mjere zabrane. Svake godine po nekoliko puta budemo potreseni vijestima o stradanju naših rudara. Poznate su ovakve vijesti i iz namjenske industrije u Goraždu.

U Federaciji godišnje na radnim mjestima pogine u prosjeku petnaest osoba. Inspektori ne mogu kazniti poslodavce zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti na radu, jer je na snazi zakon kojim su predviđene kazne u jugoslavenskim dinarima. O izmjenama Zakona o zaštiti na radu, o sigurnosti radnika, u „Dobar dan BiH“ razgovarali smo sa Senidom Osmankovićem, direktorom Instituta za zaštitu od požara i eksplozije BiH.

Hayat
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Osmankoviću, kao što sam i rekla, prošle sedmice ponovo nesreća na radu s dva smrtna ishoda, prije 5 godina također, u prosjeku u Federaciji 15 osoba pogine na radnim mjestima, u 2018. godini u BiH poginulo je 28 radnika, gdje je najveći problem?

  •  Definitivno jedan od problema je trenutni Zakon o zaštiti na radu. Na gradilištima se primjenjuju nove tehnologije rada, i mislim da je taj zakon neadekvatan i nema neka rješenja.

Zakon o zaštiti na radu vučemo iz perioda Jugoslavije, nudi li taj zakon dovoljno kvalitetna rješenja za zaštitu na radu?

  • Taj zakon zajedno s podaktima u današnjem vremenu ne nudi rješenja da se zaštite radnici na radnom mjestu. Iščekujemo novi Zakon, koji je već sedam godina u parlementarnoj proceduri. Trebamo da imamo sistematski pristup, poslodavci trebaju primjenivati sve mjere, također i inspekcije.
Hayat
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čemu služi takav Zakon?

  • Služi da se patimo, inspekcije ne znaju ko šta treba da radi, kao i poslodavci. Mislim da što prije treba donijeti novi Zakon. Mi smo takvi ljudi dok nas ne pristisnu odgovornošću nećemo nešto uraditi.

Gdje je najveći problem kada je riječ o donošenju novog zakona o radu? Znamo da je zapelo u parlementarnoj proceduri, znate li nam vi reći zbog čega?

  • Vjerovatno nekome nije u interesu da se donese takav zakon, koji će nas u neku ruku približiti EU. Ministarstvo rada i socijalne politike treba da se potrudi da se taj Zakon donese na oba nivoa, i da se počne primjenjivati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šta u ovom kontekstu trebaju raditi resorna ministarstva i službe nadležne za zaštitu na radu?

  •  Resorno ministarstvo je ministarstvo, napravilo je prijedlog zakona, a zaštita na radu je cijeli sistem. Najveće težište treba da bude na poslodavcima i radnicima, također tu su i inspekcije koje trebaju da imaju preliminarnu ulogu. Oni trebaju da imaju represivne mjere i da kažnjavaju one koji ne poštuju i ne provode posao.
Hayat

Kolika je uloga u ovom segmentu Uprave za inspekcijske poslove, kakvim ocjenjujete njihov rad?

  • Njihova uloga treba da bude previntivna. Nažalost, inspekcija, generalno sve inspekcije su nedovoljno opremljene. Mi nemamo dovoljno ni inspektora, a i ovo što imamo treba da budu više na terenu nego u kancelariji. Također važan je i trening, ne treba tu izostaviti ni minstarstva, to je sve zajednički posao. Treba napraviti sistem i provođenje Zakona na federalnom nivou.

Nesreće ne možemo predvidjeti, ali možemo djelovati preventivno, kakvu poruku ovakvim događajima šaljemo Evropskoj uniji kojoj svi težimo?

  • Nesreće se dešavaju i u EU, ali bitna je regulativa koja treba da prati evropske propise. Poseban je bitan tu standard EU i regulative koje su specifične s aspekta rada radnika na takvim mjestima.

Vratit ćemo se na 2015. godinu i pogibiju dvojice radnika na Marijin-Dvoru, tada su krivim proglašeni direktor firme i tehnički direktor, jedan je osuđen na 12 mjeseci zatvora, drugi na 10 mjeseci, dok je koordinator gradilišta osuđen uslovno, mislite li da su ovo adekvatne kazne za dva ljudska života?

  • Ne bih ulazio u odluke pravosudnih organa. Vjerovatno su to te kazne koje su organi donijeli, da li su adekvatne neka prosudi neko drugi.

Šta je ono o čemu se u ovom vremenu posebno mora voditi računa, šta je savjet struke, šta uraditi i kako da funkcioniše jedan kolektiv, da se sačuva zdravlje, ali da ne dovodimo u pitanje funkcionisanje kompletne privrede, da ne trpimo velike gubitke?

  • Mjere zaštite od kriznih štabova su propisane i trebamo ih poštovati. Vrlo je bitno da kompanije koje mogu da organizuju je rad od kuće. Sve je to zaštita na radu. Ono što je vrlo bitno je to da nadležni organi trebaju da pomognu realnom sektoru.