OSMANOVIĆ ZA HAYAT: DODIKOVE PRIJETNJE HAPŠENJEM MEHMEDOVIĆA SU BESMISLENE, ŽELI SPRIJEČITI AKCIJE TUŽILAŠTVA BIH KAKO BI IZBJEGAO KRIVIČNU ODGOVORNOST

U fokusu emisije Dobar dan BiH i danas su politička dešavanja. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će blokirati sve poteze Evropske unije u namjeri da sankcioniše Dodikov režim zbog njegovih separatističkih planova. Pored toga, Dodik je zaprijetio državnom parlamentarcu Šemsudinu Mehmedoviću da će biti uhapšen ako pređe na teritorij manjeg bh. entiteta zbog svojih izjava.

O ovoj temi, između ostalog, govorili smo sa današnjim gostom emisije Adilom Osmanovićem, zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Govoreći o prijetnji hapšenjem koju je Dodik uputio državnom zastupniku Šemsudinu Mehmedoviću, Osmanović je ocjenjuje besmislenom.

  • Ovakve prijetnje su potpuno neosnovane. Gospodin Mehmedović živi u Tešnju i skoro svakodnevno odlazi u Doboj i Teslić, naprosto je vezan za taj dio BiH. On nije rekao ništa što Haški tribunal već nije utvrdio u svojim presudama za genocid – kazao je Osmanović.

Podršku Orbana rušilačkoj politici Dodika vidi kao posljedicu jačanja desnice u Evropi.

  • U Evropi je došlo do porasta popularnosti desničarskih stranaka. Orban pripada tom bloku i Dodik tražu upravo podršku od takvih političara za svoju rušilačku politiku. Mađarska očito podržava Dodika u rušenju ustavnopravnog poretka BiH. Komesar Oliver Varhelyi je dobio instrukcije Orbana i provodi ih u ime EU kroz podršku Dodikovom režimu – ističe Osmanović.

Izjavu glasnogovornika mađarske Vlade da je dva miliona Bošnjaka problem za EU Osmanović karakteriše kao čisti primjer islamofobije.

  • Takvu izjavu nikada ne bi dao ozbiljan i obrazovan čovjek. Iz nje može proisteći samo islamofobija i ideologija koja nas vraća u period Drugog svjetskog rata i rata ’90-tih godina kada su Bošnjaci proživjeli genocid i etničko čišćenje. Očekujem da vodeće članice EU reaguju na to, jer je EU nastala na civilizacijskim vrijednostima poštovanja drugog i drugačijeg – konstatuje Osmanović.

Saslušanje pojedinih političara iz entiteta RS u Tužilaštvu BiH ulijeva nadu da će pokušaj rušenja ustavnog poretka BiH biti sankcionisan.

  • Pozdravljamo istragu Tužilaštva BiH, zato što je direktno prekršen Krivični zakon BiH kroz rušenje ustavnopravnog poretka. Očigledno je da su procijenili antiustavne poteze iz manjeg bh. entiteta. Svi moramo biti jednaki pred zakonima ove države – ocjenjuje Osmanović.

Razlog Dodikove najave o tome da će spriječiti hapšenja po nalozima Tužilaštva BiH na teritoriji manjeg bh. entiteta, Osmanović vidi u strahu od krivičnog procesuiranja.

  • Dodik po svaku cijenu želi spriječiti djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji entiteta RS, a sve kako bi izbjegao krivičnu odgovornost za svoju politiku. Uz to, očekujemo reakciju međunarodne zajednice. Visoki predstavnik Schmidt mora iskoristiti svoje bonske ovlasti i sankcionisati neustavne odluke, pogotovo zbog snažne podrške SAD-a, EU i država članica Vijeća za implementaciju mira – naglašava Osmanović.

(Mirza Imamović)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE