OSOBE SA HRONIČNIM OBOLJENJIMA U RS-U POZVANE DA SE PRIJAVE ZA VAKCINACIJU PROTIV COVID-19

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Institut za javno zdravstvo RS danas su pozvali sve osobe sa hroničnim oboljenjima odnosno stanjima koja predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme COVID-19, komplikacija ili smrtnog ishoda, ratne vojne invalide, te osobe sa invaliditetom, sa prebivalištem u ovom entitetu da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

  • U skladu sa ovim pozivom, lica koja žele da ostvare mogućnost imunizacije protiv COVID-19, radi evidentiranja treba da se jave timovima porodične medicine”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Pojasnili su da su među hroničnim oboljenjima odnosno stanjima koja predstavljaju povećan rizik za COVID-19: hronična bolest pluća (astma, bronhiektazije, hronična opstruktivna bolest pluća, cistična fibroza, intersticijalna bolest pluća, plućna hipertenzija), imunokompromitovane osobe (HIV, maligne bolesti, stanje nakon transplantacije organa/tkiva, primarne imunodeficijencije), dijabetes melitus tip 1 ili 2, kardiovaskularna oboljenja (kao srčana insuficijencija, koronarna arterijska bolest, kardiomiopatija, hipertenzija). Povećan rizik za COVID-19 predstavljaju i hronična bolest bubrega (uključujući osobe na hemodijalizi), hronična bolest jetre, neurološka stanja (multipla skleroza, Parkinsonova bolest, miastenija gravis, bolest motornih neurona), demencija, Down sindrom, moždani udar/cerebrovaskularne bolesti, gojaznost (BMI veći od 30), talasemija, anemija srpastih ćelija.

  • Vakcinacija navedenih prioritetnih grupa stanovništva biće organizovana u nadležnim domovima zdravlja, što su pojedini domovi zdravlja u RS-u već počeli da sprovode. Dinamika vakcinacije u domovima zdravlja u RS-u zavisi od organizacije rada zdravstvene ustanove, strukture populacije, odnosno brojnosti prioritetnih grupa, isporuka vakcina, itd.”, navodi se u saopštenju.

Pojašnjeno je i da će vakcinacija za lica iz ovih kategorija stanovništva koja su registrovana u privatnim timovima porodične medicine biti organizovana u domu zdravlja u gradu odnosno opštini u kojem se privatna ambulanta nalazi, na način da privatna ambulanta porodične medicine prikupi podatke građana koji se prijave u skladu sa ovim pozivom i dostavi ih nadležnom domu zdravlja.

Domovi zdravlja u obavezi su da prihvate i prijave lica koja nisu registrovana u timovima porodične medicine u RS-u, a imaju prebivalište na teritoriji opštine ili grada za koju je dom zdravlja nadležan.

  • Građani koji izraze interesovanje za vakcinaciju u skladu sa ovim pozivom, u narednom periodu biće pozvani na vakcinaciju od strane nadležnog doma zdravlja”, stoji u saopštenju.Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a podsjećaju da je vakcinacija navedenih prioritetnih grupa stanovništva dio druge faze vakcinacije građana protiv COVID-19 u RS-u koja je u toku, a u kojoj se već odvija vakcinacija stanovnika starijih od 65 godina.

U skladu sa Planom vakcinacije protiv COVID-19 vakcinacija će biti nastavljena prema dalje planiranim fazama i prioritetima, a naredna faza će obuhvatiti osobe na poslovima od javnog značaja, kao što su radnici u obrazovanju, policiji, medijski radnici, inspektori, i drugi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE