OSTATKE NAMIRNICA NE MORATE BACATI, OD NJIH NAPRAVITE TORTILJE

Tortilje su zdrav i hranjiv obrok, veoma jednostavan za pripremu.

Iako potječu iz meksičke kuhinje, prilikom izbora namirnica slobodno birajte one koje su vam dostupne i koje uobičajeno koristite u pripremi omiljenih jela. Tortilje su odlične jer u njih može ići i ostatak namirnica koje su vam ostale od prethodnog obroka. Idealna su opcija za brzinski ručak ili međuobrok koji možete ponijeti i na posao

Tortilje od ostataka piletine i povrća

Sastojci:

1/2 avokada

kašičica svježeg limunovog soka

sol i buber

2 tortilje

100 g narezanih pečenih pilećih prsa

4 kriške paradajza

250 g blanširanog špinata

Priprema:

U zdjelu stavite avokado, limunov sok, so i biber te sve sastojke zgnječite viljuškom dok ne dobijete glatku smjesu. Tortilje stavite na radnu površinu te svaku premažite namazom od avokada. Potom posložite piletinu, paradajz i špinat. Zamotajte ih i prepolovite, te servirajte. Ukoliko ih planirate ponijeti sa sobom, dobro ih zamotajte u plastičnu foliju, kako bi ostale svježe i ukusne.

Tortilje s tunjevinom

Sastojci:

konzerva tunjevine

luk

2 čehna bijelog luka

paprika

pola konzerve graha ili slanutka

pola konzerve kukuruza

6 kašika umaka od paradajza

so, biber, čili, peršun

tortilje

zelena salata

ribani sir

Priprema:

Luk nasjeckajte na kolutiće, pa ga dinstajte na ulju. Dodajte papriku nasjeckanu na trakice i bijeli luk. Dinstajte desetak minuta. Dodajte tunjevinu, grah i kukuruz. Kuhajte još pet minuta pa maknite s vatre. Tortilje lagano zagrijte na tavi, punite ih nadjevom od tunjevine, dodajte ribani sir i zelenu salatu i poslužite.

Tortilje za vegane

Sastojci:

2 paprike

manja konzerva graha

manja konzerva kukuruza

manja konzerva graška

svježi paradajz

šampinjoni

grčki jogurt

kurkuma

curry

biber

čili paprika

lopar

bijeli luk

tortilje

Priprema:

Na maslinovo ulje stavite isjeckane paprike, zelenu i crvenu, pustite da malo omekšaju. Dodajte manju konzervu graha, kukuruza i graška, te sitno izrezani svježi paradajz, a potom i šampinjone. Propržite ih na tavi, dodajte kurkumu, curry, mljeveni biber i čili papriku. Dodajte soja umak i bijeli luk u prahu. U međuvremenu napravite umak od grčkog jogurta, kopra i bijelog luka, s malo soli. Kada tortilje napunite smjesom, prije motanja dodajte i umak. Zamotajte tortilje po želji i još ih prelijte umakom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SAMO 2 SASTOJKA I TU JE SAVRŠEN ČOKOLADNI KOLAČ

0
Mekana i bogata torta s Nutellom je najukusniji bezglutenski kolač koji možete napraviti uz pomoć samo dva sastojka. Sve što će vam biti potrebno za njenu pripremu jeste pet jaja i mala staklenka Nutelle.