OSUĐENI HAŠKI BJEGUNCI LUKIĆ, KRSMANOVIĆ, DRAGIČEVIĆ I ŠEVIĆ: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO NA DANAŠNJI DAN

Ovi događaji su obilježili današnji dan.

U Burnham Thorpeu 1758. rođen je engleski admiral Horatio Nelson, jedan od najvećih stratega u historiji pomorskih ratova. Odnio je ključne pobjede nad Napoleonovom flotom, a 1805. nanio je katastrofalan poraz špansko-francuskoj floti kod Trafalgara

480. p. n. e. U bici kod Salamine grčka flota pod komandom Temistokla porazila perzijsku flotu cara Kserksa.

1518. Rođen italijanski slikar Jacopo Tintoretto, jedan od najvećih majstora 16. vijeka, čuven po vještini postizanja izuzetnih svjetlosnih efekata.

1901. Rođen italijanski nuklearni fizičar Enrico Fermi, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1938. Zaslužan je za niz osnovnih otkrića u fizici atomskog jezgra, a 2. decembra 1942. u Chicagu pustio je u pogon prvi nuklearni reaktor.

1911. Italija objavila rat Turskoj i upala u libijsku provinciju Tripolitaniju.

1913. Rudolf Diesel, njemački inženjer, konstruktor prvog motora s unutrašnjim sagorijevanjem na principu samopaljenja (1893), nestao je u moru u kanalu La Manche prilikom putovanja iz Antwerpena u London.

1918. Bugarska nakon poraza na Solunskom frontu, u Prvom svjetskom ratu, potpisala sa saveznicima primirje.

1938. Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka potpisale sporazum u Münchenu kojim je Njemačkoj dozvoljeno da pripoji Sudetsku oblast, dio Čehoslovačke s njemačkom nacionalnom manjinom. Minhenski sporazum smatra se presudnim aktom kojim je Hitleru otvoren put za otpočinjanje Drugog svjetskog rata.

1941. U Babi Jaru, kod Kijeva, Nijemci su u Drugom svjetskom ratu u masakru nad Jevrejima, koji je trajao dva dana, pobili 33.771 civila, uključujući žene i djecu.

1958. Emitovan je prvi zajednički program TV odašiljača u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

1967. Međunarodni monetarni fond okupio je svojih 106 članica na sastanku u Rio de Janeiru, gdje je odobrena reforma svjetskog monetarnog sistema.

1970. Potpredsjednik Egipta Anwar el-Sadat preuzeo dužnost šefa države poslije smrti Gamala Abdela Nasera, a 5. oktobra je postao predsjednik države. Na vojnoj paradi u Kairu 6. oktobra 1981. ubili su ga vlastiti vojnici.

1972. Japan i Kina normalizovali diplomatske odnose.

1988. Mirovne snage UN-a za 40-godišnji rad dobile Nobelovu nagradu za mir.

1994. Ministri odbrane članica NATO-a na sastanku u Sevilli odlučili da NATO pojača vazdušne napade na položaje bosanskih Srba.

2000. Visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch nametnuo Zakon o jedinstvenom pasošu BiH.

2000. Bivši kanadski premijer Pierre Trudeau umro u 80. godini. Premijer je bio od 1968. do 1979. i od 1980. do 1984. Nakon prvog izbora za premijera pokrenuo je pravu “tridomaniju”, koja je političarima donijela status zvijezde.

2001. Savjet bezbjednosti UN-a usvojio je rezoluciju o borbi protiv terorizma i sprečavanju finansiranja terorista. Rezolucijom je predviđeno uvođenje sankcija zemlji koja ne bude poštivala antiterorističke mjere.

2003. Sud u Beogradu osudio haške bjegunce Milana Lukića i Olivera Krsmanovića iz Višegrada te Dragutina Dragičevića iz Srebrenice na 20 godina, a Đorđa Ševića iz Rume na 15 godina zatvora za ubistvo 16 Bošnjaka iz mjesta Sjeverin oktobra 1992. godine.

2010. U Las Vegasu umro američki glumac Tony Curtis, koji je najveću slavu stekao ulogom u filmu (1959) Billyja Wildera “Neki to vole vruće”, u kojem je igrao s Marilyn Monroe i Jackom Lemmonom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE