OTAC SVOJU DEVETOGODIŠNJU KĆERKU PRISILJAVA DA DRŽI DIJETU I IDE U TERETANU: BOJIM SE DA ĆE POSTATI GOJAZNA

Otac je istakao da je svoju praksu podijelio sa djevojčicinom majkom, a svojom bivšom suprugom, kojoj se ovo nije dopalo...

Anonimni otac je izjavio da je primjetio da je njegova devetogodišnja kćerka počela da se “goji”, nakon što su se on i njegova supruga rastali.

Na portalu Reddit je objavio da svoju kćerku četiri puta sedmično vodi u teretanu, a počeo je i da joj smanjuje porcije hrane.

“Lagan ručak” joj pakuje svaki dan, kako bi joj “pomogao da smrša”.

Međutim, oca su žestoko napali korisnici ovog portala, govoreći mu da čini da se njegova kćerka “stidi svog tijela” i da je joj narušava “emotivno zdravlje”.

Otac je ovo napisao u svojoj objavi:

  • Nije gojazna, ali vidim da ima stomak koji joj “preliva” preko struka, i nosi odjeću za dvanaestogodišnjake iako ima devet godina.

On je istakao i da je svoju praksu podijelio sa djevojčicinom majkom, a svojom bivšom suprugom, kojoj se ovo nije dopalo. Ona mu je rekla da, kad nije s njim, njihova kćerka jede isto što i majka, i da se bavi sportom dvaput sedmično.

Uprkos ovome, otac se i dalje drži svoje rutine. Ne dozvoljava joj da kupuje hranu, već ima tanjir sa mjerama proporcije količine hrane.

Jednom prilikom, kad je sa drugom djecom išla u kino, otac joj je dao humus i štapiće sa povrćem, kako bi pokazao i da “grickalice mogu biti zdrave”. Međutim, uslijedio je poziv od bivše supruge koja ga je obavijestila da je njihova kćerka imala problem s drugom djecom, jer im je rekla da je njihova hrana, koju su im dali roditelji, “nezdrava i da će ih učiniti gojaznim”.

Slijedećom prilikom, kad je naručena pica za djecu, djevojčica je odbila da je jede rekavši da će se od toga “ugojiti”.

Majka je morala da dođe po nju, a kćerka joj je rekla da se “plaši da jede bilo šta loše jer će se ugojiti i da će je drugi zbog toga mrziti”, prenosi Telegraf.rs.

Bez obzira na sve ovo, otac ostaje pri svom ubjeđenju.

  • Da je zdrava, ne bi imala veliki stomak i ne bi bila veća od drugih djevojčica. Barem brinem šta moja kćerka stavlja u usta – kaže otac.

Zbog ovoga se razvila žestoka rasprava među korisnicima portala Reddit:

  • Nemoj svojoj devetogodišnjoj kćerki činiti da se stidi sopstvenog tijela – napisao je jedan.
  • Postoji velika razlika između zdravog života i gluposti koje ti praviš. Devetogodišnjakinja ne bi trebalo da brine da li treba da jede picu i da li će se ugojiti – dodao je drugi.
  • Ako je vaša kćerka uplašena zbog svoje težine, onda je to definicija za “emotivnu štetu” – smatra treći.

Nutricionista Helen Bond je izjavila za The Sun da deca moraju biti ohrabrena kako bi razvila zdravu vezu sa hranom i vježbanjem. Ako ne, to im može stvoriti poremećaj u ishrani.

Ona urgira da roditelji da budu “dobri uzori” svojoj djeci kad su u pitanju zdrava ishrana i vježbanje. Ona dodaje da je u redu regulisati porcije, ali da u svemu treba imati “balans i mjeru”, i ne karakterisati to kao dijetu.

  • Navike ishrane i stila života se razvijaju u ranoj dobi, a zbog raznih današnjih društvenih normi, djeca razvijaju poremećaj u ishrani i vjerovanje da ih ona čini nezdravim – napomenula je Bond.

Šta vi mislite? Kako treba postupiti u ovakvoj situaciji? Pišite nam u komentarima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE