OTKRIVAMO IMENA: KO ĆE BITI NOVI MINISTRI U DRŽAVNOJ VLASTI

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici nakon više od godinu od općih izbora izabralo je Zorana Tegeltiju na mjesto mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH.

U zavisnosti kada Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdi imenovanje mandatara za sastav novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine počet će da teče rok od 35 dana do kada tom domu na potvrđivanje trebaju biti dostavljena imena novih ministara i njihovih zamjenika.

To znači da ni u najboljem slučaju novo Vijeće ministara BiH u punom sastavu moglo biti potvrđeno do kraja decembra.

Što se tiče koalicionih partnera, svakom će pripasti po tri ministarstva. SDA polaže pravo na Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane. SNSD-u bi trebalo pripasti Ministarstvo komunikacija i prometa, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, te mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. HDZ-u BiH trebalo bi pripasti Ministarstvo pravde, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo finansija i trezora BiH, piše Radiosarajevo.

U javnosti u više navrata pojavljivala su se i određena imena novih ministara. Pa tako nezvanično poziciju ministrice vanjskih poslova BiH mogla bi zauzeti Bisera Turković.

Podsjetimo, Bisera Turković je iskusna bh. diplomatkinja, bila je ambasadorica naše zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama te diplomata u Belgiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, stalnoj misiji BiH pri Uredu Ujedinjenih naroda i Misiji OSCE-a u Beču. Trenutno obnaša dužnost ambasadorice BiH u Kataru.

Ministarstvo sigurnosti prema dogovoru s SDA pripalo je SBB-u, a nije isključeno da bi to mogao ponovo biti Fahrudin Radončić koji je delegat u Domu naroda PS BiH, ali u posljednje vrijeme se sve više spominje ime Ismira Juske koji trenutno obnaša funkciju ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo, a u prethodno obnašao je i funkciju državnog ministra komunikacija i prometa.

Kada je riječ o ministru odbrane koje je pripalo koalicijskim sporazumom sa SDA pripalo Demokratskoj fronti, u javnosti se najčešće spominje ime Sifeta Podžića.

HDZ BiH je dobio tri ministarstva i to finansije, ministarstvo pravde i civilne poslove. Za sada je najvjerovatnije da će ministar pravde ostati Josip Grubeša iako se spominjalo i ime Bariše Čolaka koji je delegat u Domu naroda PS BiH. Sasvim je moguće da će mjesto ministra finansija nastaviti obnašati Vjekoslav Bevanda. Zasad u javnosti se nije spominjalo potencijalno ime ministra civilnih poslova.

SNSD je dobio mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, tu funkciju će obnašati Zoran Tegeltija inače bivši ministar finansija u Vladi RS-a.

Ta stranka je dobila i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, a iz reda ostalih SNSD će delegirati i kandidata za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Istodobno, Milorad Dodik najvjerovatnije će dvije od tri funkcije dati partnerima iz DNS-a i SP-a, ali i moguće stranke Dragana Čavića.

Strankama za raspodjelu bit će i pozicije 10 zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH s obzirom da svako ministarstvo ima po jednog zamjenika ministra, a Ministarstvo odbrane BiH dva. Zamjenik ministra u Vijeću ministara BiH prema zakonskim odredbama mora biti druge nacionalnosti u odnosu na ministra.

Inače, Komisija za pripremu Vijeća ministara BiH danas (srijeda) će u 14 sati održati sjednicu radi pripreme izbora novog Vijeća ministara s predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom na čelu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OZBILJNO UPOZORENJE ZA PENJAČE NA DARIVI: BUDITE IZUZETNO OPREZNI

0
Gorska službe spašavanja, stanica Sarajevo objavila je ozbiljno upozorenje za one koji se penju na Darivi u Sarajevu.