Da li ste nekada jeli bamiju? Kako ste je spremali? Ova biljka je izuzetno ljekovita, a kod nas nepravedno zapostavljena.
Bamija je biljka koja uspijeva u svim klimatskim uslovima u kojima uspijeva i kukuruz. Iako je
tropska biljka, kod nas se odavno odomaćila. Veoma se lako i jednostavno gaji,
a bolesti i štetočine je rijetko napadaju.
U kulinarstvu je našla široku primjenu, pa je možete jesti
kuhanu (kao boraniju), barenu (u salatama), prženu na roštilju ili
konzerviranu.
Bamija sadrži: 7,6 grama ugljikohidrata; 80 miligrama folne
kiseline; 2 grama proteina; 3 grama prehrambenih vlakana; 21 miligrama vitamina
C i 60 miligrama magnezijuma i jako malo kalorija.
Šta sve može bamija da učini za zdravlje čovjeka:
- Smanjuje apsorpciju glukoze iz hrane;
- sprečava kamen u bubregu;
- kontroliše dijabetes;
- smanjuje holesterol;
- poboljšava imunitet;
- olakšava tegobe izazvane astmom.
Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.