OTKRIVENA SPOMEN PLOČA U OMERAGIĆIMA KOD VIŠEGRADA: IZETBEGOVIĆ PORUČIO DA SE ZLO NE SMIJE PONOVITI

Otvaranje spomen obilježja u selu Omeragići kod Višegrada održano je danas.

Bilal Memišević, predsjednik Islamske zajednica Višegrad obratio se okupljenim i kazao kako su Omeragići dobili naziv po Omer-agi koji je ovdje živio do 1801. godine.

  • Lijepo je danas biti u Omeragićima, a lijepo je bilo i prije 53 godine roditi se ovdje, i odrastati i stasavati. Lijepo je bilo prije 21 godinu vratiti se u Omeragiće i lijepo je kazati “Dobro nam došli u Omeragiće”. Ovim prostorima je vladala kuga. Od 1800. do 1835. godine na prostorima cijele višegradske župe nije bilo živog insana, kuga ga pomorila. Nakon toga dolazi Memiš, protjeran iz Užica nastanjuje se u ovu kotlini. Memiš po kojem porodice dobivaju prezime dolazi sa pet sinova. 90-tih godina 21 Memišević biva ubijen ovdje. Nastojeći da se svojim precima odužimo sjedili smo i razmišljali kako da napravimo obilježje onima koji su ubijeni i protjerani. Kazali smo da ćemo napraviti pristojno spomen obilježje. Spomen ploče ubijenih Bošnjaka 92.- 95. i 41.i 45. otkriti će kćerke onih koji su na spomen obilježju.
Foto: Hayat

Okupljenima se obratio i Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, koji je kazao da nas historija nije štedjela i da više nema džamija u Srbiji i Hrvatskoj kojih je bilo. I u samoj BiH ih je oko 1.000 porušeno, pa su se ponovo sagradile.

  • A da smo svašta pretrpjeli, jesmo i da je Drina jedna od najvećih masovnih grobnica, spaljivane su u kućama čitave porodice pa i na mostu… Velikosprski nacionalizam godinama progoni Bošnjake da ukloni tragove našeg postojanja, a u miru pokušava da dominira. Naši ljudi žive apartheid i najbolje znaju kako im je. Ne da im se jezik imenom nazvati, ne da im se zaposlenje. Ja sam danas sa vama da se pogledamo u oči i da se dogovorimo da radimo tako da nam se takva zla nikako ne ponove. I ploča je na Palama stajala tri godine pa je sklonjena, i kuća kod nane Fate stajala je 25 godina pa je sklonjena, pa i Zakon o zabrani negiranja genocida je usvojen. Oni su u defanzivni zato su nervozni, a i visokog predstavnika će prihvatiti. Bolje ćemo ubuduće mi iz FBiH brinuti o vama u RS. Trebamo pamtiti ne trebamo pustiti da izjednače ili relativizirati istinu. Nemaju pravo oni koji su napravili genocid, ubijali, uzimali tudji hak da se pitaju za budućnost BiH – poručio je Izetbegović.
Foto: Hayat
Foto: Hayat
Foto: Hayat
Foto: Hayat

(Melina Rašidović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.