OTKRIVENI DETALJI ZAPLJENE BANANA U KOJIMA JE BILO TONA KOKAINA

Nakon što je sjevernoamerička policija pronašla kokain među bananama jednog trgovca Izeta Rastodera, italijanski inspektori zaplijenili su više droge. Koga su pritvorili?

Nakon što su makedonski inspektori pronašli kilogram kokaina u kombiju na putu do skladišta u Skoplju, slična potvrda stigla je i iz Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA). Bosanski istražitelji rekli su  da su italijanske kolege otkrile 1128 kilograma droge, najvjerovatnije kokaina, u luci tokom isporuke banana.

Istražitelji su takođe pretresli skladište voća u Sarajevu.

  • Policija SIPA-e pritvorila je dvije osobe na području BiH, saslušala više svjedoka i provela nekoliko kućnih istraga. Također su oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dodatni dokaz u toku krivičnog postupka – pojasnili su iz Državne agencije za istrage BiH.

Prema informacijama 24ur.com, bili su na MDDI u Sarajevu. Suvlasnik skladišta je Rastoderov sin, koji bi posao trebao voditi iz Slovenije. Ali tamo – direktor i drugi suvlasnik u razgovoru – nisu našli drogu.

  • Nismo pronašli nikakvu drogu u bananama. Pronašli smo nešto plastično, za šta kažu da je svojevrsni lokator – objasnio je direktor MDDI-GROUP Duško Đurasović. To je vrsta GPS tragača. I njega i vozača koji je banane iz Crne Gore donosio u Sarajevo na skladište, policija ga je pritvorila tokom istrage i nakon saslušanja je pušten. “Imali smo razgovor – kako se vrši pretovar, kako obrađujemo voće, kako se rukuje dokumentacija – objašnjava Đurasović.

Zaplijenjeno  gotovo 1000 paketa ili više od tone droge u Italiji

Nakon provjere informacija, oko 18 sati, ovaj portal dobio je potvrdu Državne agencije za istrage BiH da je u međunarodnoj kriminalističkoj istrazi u Italiji zaplijenjena velika količina tvari, najvjerovatnije kokaina.

Riječ je o čak 970 paketa, ali još uvijek ne otkrivaju u čijim je kontejnerima.

Kako je jučer saopćeno, italijanske, crnogorske, sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine vlasti su provele opsežnu kriminalnu istragu i razbile međunarodnu trgovinu kokainom.

U sjevernoj Makedoniji, prema riječima ministra unutrašnjih poslova Nacea Chuleva, među bananama je pronađen jedan paket, zapečen zelenom vrpcom koja sadrži kilogram kokaina.

  • Prema preliminarnim informacijama, to je bio dio većeg iznosa koji bi trebao završiti u našoj zemlji. Dakle, naša zemlja je bila krajnje odredište – rekao je Chulev jučer na konferenciji za novinare.

Priveli četiri osobe

Istražitelji su tokom pregleda također pronašli više mobitela, više gotovine u različitim valutama i, naravno, dokumentaciju.

Nakon drugog otkrića krijumčarenja droge između njegovih banana, Rastoder oštro negira bilo kakvu umiješanost u kontroverzni posao ili trgovinu drogom koja se odvija u roku od nekoliko sedmica, te ističe da kriminalne organizacije očito zloupotrebljavaju njegove kanale za opskrbu južnoameričkim državama.

Ponovo je objasnio kako tačno uvozi banane u Evropu. Kolumbijske banane prvo se ukrcavaju brod u Panami, odakle isplovljavaju do Gioia Tauro, italijanske luke u kontejnerima preko Atlantika.

Tamo su kontejneri pretovareni na manje brodove i transportovani u mediteranske luke – ovo je sporna pošiljka do crnogorskog Bara.

Rastoder, ne razumije kako trgovce drogom uopšte mogu pratiti.

Poslijepodne je ovaj portal saznao da krijumčari očito koriste GPS uređaje.

“Kralj banana” naglasio je da poštuju najviše standarde međunarodnog poslovanja u Derbyju i da nakon racija u januaru također dobro surađuju sa slovenačkom policijom i Interpolom.

Iz preventivnih razloga, međutim, Rastoder je već obustavio suradnju s kolumbijskim dobavljačem.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.