OTKRIVENO KOLIKO KORAKA DNEVNO JE POTREBNO NAPRAVITI ZA ZDRAVIJI ŽIVOT

Prema istraživanju UMass Amherst objavljenom ovog mjeseca, popularni cilj od 10.000 koraka možda nije savršen broj za svakoga za postizanje dugovječnijeg života.

U analizi 15 različitih studija na četiri kontinenta objavljenoj u The Lancetu ovog mjeseca, istraživači su otkrili da odrasli mlađi od 60 godina mogu imati koristi od bilo kojeg broja između 8.000 i 10.000 koraka dnevno za poboljšanu dugovječnost.

Kod odraslih ljudi starijih od 60 godina dugovječnost se stabilizira na oko 6.000 do 8.000 koraka dnevno.

Istraživači su otkrili 40-53 posto manji rizik od rane smrti kod učesnika studije koji su hodali u prosjeku minimalno 5.800 koraka dnevno u odnosu na učesnike koji su u prosjeku napravili 3.500 koraka.

Još jedno zanimljivo otkriće: ni brzina hodanja nije napravila veliku razliku, primjećuju istraživači. Sve dok ste unutar raspona koraka, rizik od prerane smrti je smanjen.

Popularni cilj od 10.000 koraka dnevno iako može pružiti zdravstvene prednosti, istovremeno može biti nerealan za prosječnu osobu.

  • Glavni zaključak je da postoji mnogo dokaza koji sugeriraju da je čak i malo više kretanja korisno, posebno za one koji rade vrlo malo aktivnosti – kaže voditeljica istraživanja Amanda Paluch u saopštenju za javnost koje je izdao UMass Amherst.

Ukratko, 10.000 koraka nije dovoljan za produženi životni vijek. Svaki dodatni pokret pomaže.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

AHMIĆ-MULIĆ I KLIKO: SLIKE SU MI PRED OČIMA. NA STEPENICAMA TIJELO,...

0
Ezan, poziv na molitvu, za pripadnike HVO-a, jedinice Džokeri i Maturice, je značio početak akcije 48 sati pepela, u kojoj je ubijeno 116 civila Ahmića.