OTKRIVENO ZAŠTO PARADAJZ VIŠE NEMA ‘OKUS’

U potrazi za pravim, sočnim paradajzima često ćemo se jako razočarati, posebno ako ih tražimo u nekom od supermarketa, jer su tamo najčešće bezličnog okusa.

Jedno istraživanje dalo je odgovor zbog čega se to dešava. Naime, u 93 posto modernih paradajza nedostaje verzija gena koja im daje njihov poseban okus. Iako mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima, tj. njihovom pokušaju da izvuku najveću ekonomsku korist.

Tokom vremena geni koji pojačavaju okus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno odabrani. Zato današnjim paradajzima iz supermarketa nedostaje genetske raznolikosti, pa tako i okusa, piše BigThink.

  • Tokom kultiviranja i poboljšanja paradajza, ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni – rekao je Zhangjun Fei sa Univerziteta Cornell.

Njihova otkrića objavljena su u magazinu Nature Genetics, u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, kultiviranih i divljih, koji su važne zbog genetske različitosti. Zatim su ove podatke uporedili s domaćim genomom paradaiza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primjer genoma paradajza.

Poređenje je pokazala da Heinzu 1706 nedostaje oko 5000 gena, a da većini paradajza koje se mogu pronaći u supermarketima nedostaje rijedak oblik gena koji im daje okus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 posto divljih vrsta.

  • Čini se kako je uključen u proizvodnju iz masti. Otkrili smo da također proizvodi aromatične spojeve iz karotenoida, pigmenata koji paradajzu daju crvenu boju. Bila je to dodatna funkcija koja je bila iznad onoga što smo očekivali, a ovi su rezultati sigurno zanimljivi ljudima koji uživaju da osjete okus – kaže James Giovannoni, američki naučnik i suautor studije.

Istraživači se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za “razvoj budućih funkcionalnih studija i razmnožavanja”. U međuvremenu se može dogoditi da će se uzgajivači okrenuti potrazi za okusima, sami. Gen TomLoxC postaje ipak češći u moderno uzgojenom paradajzu, u poređenju sa stanjem od samo nekoliko godina ranije. Popravljanje okusa paradajza moglo bi dovesti do velike razlike u načinu na koji uživamo u našoj prehrani.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OVO SU ZABORAVLJENI RAMAZANSKI ADETI KOJE SU NAM DONIJELE OSMANLIJE

0
Ramazan je stoljećima svojom duhovnošću, ali i običajima, tkao snažnije i iskrenije veze među stanovnicima naših prostora, nego što je to bio slučaj u ostalim periodima godine. Svaki grad pa i mahala imaju neku specifičnu ramazansku priču i običaj.