OVA HRANA JE PREPORUČLJIVA OSOBAMA SA NISKIM KRVNIM PRITISKOM

Hipotenzija (hronično nizak krvni pritisak) je samo karakteristika tijela, nelagodnost koja se, ako je potrebno, može lako ispraviti uz pomoć ishrane.

Najčešći savjet za rješenje problema sa niskim krvnim pritiskom za koji znaju svi jeste da treba da pijete više kafe.

Kofein zaista pomaže u povećanju pritiska, tonizira i poboljšava blagostanje.

Međutim, ovde je važno zapamtiti dvije stvari. Prvo, čak i ako vam kofein pomaže da podignete krvni pritisak, ne treba zaboraviti na osjećaj mjere.

Višak kofeina je prepun mnogih neprijatnih posljedica po tijelo, pa pokušajte da ne pijete više od dvije šolje dnevno

Drugo, kofein izaziva zavisnost i prestaje da tonira tijelo. Zato se ne treba previše prepustiti kofeinu, inače će prestati da djeluje na vas.

Među namirnicama važnim za ishranu hipotenzivnih pacijenata, ljekari izdvajaju masnu ribu najmanje tri puta sedmično, a poželjno i češće.

Ne samo da povećava krvni pritisak, već i jača cijelo tijelo: od mišića i kostiju do mozga i srca.

Na listi preporuka su i namirnice koje sadrže šećer – važno je da skrob bude stabilan, inače će takva ishrana umjesto zdravstvenih koristi donijeti višak kilograma.

Ljekari preporučuju hipotenzivnim pacijentima da jedu 500 g voća i 500 g povrća dnevno. Čini se da je savjet banalan, ali pomaže u normalizaciji blagostanja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.