OVA NAMIRNICA DJELUJE KAO PRIRODNI BLOKATOR VIRUSA, A NEKI TVRDE DA POMAŽE KOD KORONE

Stručnjaci smatraju da hrana koja sadrži svež i kiseli kupus može biti korisna u bori protiv korone, jer smanjuje nivo jedinjenja ACE 2 koji pomaže virusu da inficira organizam.

Svježi i kiseli kupus mogu da vas zaštite od novog virusa, tvrde naučnici.

Evropski istraživači kažu da bi to moglo objasniti zašto su zemlje poput Njemačke i Južne Koreje, u kojima ova vrsta hrane predstavlja ključni dio ishrane, imale manje smrtnih slučajeva tokom pandemije.

Ostale namirnice, poput fermentisanih mliječnih proizvoda, takođe bi mogle da vas zaštite od covida na isti način.

Naučnici kažu da su nacije koje konzumiraju puno jogurta ili kefira, poput Grčke, Bugarske i Turske, također imale nisku stopu smrtnosti.

  • Ishrana može igrati ulogu u imunološkoj odbrani protiv covida-19 i može objasniti neke razlike koje se vide u epidemiološkoj situaciji zemalja u Evropi. Razumjevanje ovih razlika i zaštitnih faktora, poput ishrane, je od presudne važnosti i eventualno može pomoći u kontroli tih epidemija. Sada sam promijenio način ishrane, jedem sirovi kupus tri puta sedmično, kiseli kupus jednom sedmično, kefir za doručak i biram kiselo povrće – tvrdi dr. Džin Busket, profesr sa Montpellier Univerziteta u Francuskoj i nekadašnji stručnjak SZO koji je vodio ovu studiju.

Studija, objavljena u časopisu “Clinical and Translational Allergy”, proučavala je stopu smrtnosti virusa i razlike nacija u ishrani.

Utvrđeno je da Njemačka ima značajno nižu smrtnost, kao i Austrija, Češka, Poljska, Slovačka, baltičke države i Finska. Bugarska, Grčka i Rumunija također su imale manje stope smrtnosti, dok je broj preminulih bio mnogo veći u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji, piše espreso.rs.

Prema mišljenju naučnika, ishrana može biti ključna razlika između nacija.

U državama sa niskom smrtnošću, ljudi uobičajeno konzumiraju visoku količinu fermentisane hrane, kao što su kiseli kupus ili kefir.

Ove namirnice obiluju antioksidansima, a smatra se da smanjuju nivo ključnog enzima koji se zove ACE 2. On je pričvršćen za ćelije u plućima koje covid-19 koristi kao ulaznu tačku u tijelo.

Naučnici smatraju da fermentisana hrana može da djeluje kao prirodni blokator virusa.

  • Otkrili smo da ova hrana može smanjiti aktivnost ACE2. Na primjer, fermentisani mliječni proizvodi su prepoznati kao prirodni inhibitori ACE2. Koronavirus se vezuje za ACE2 koji indukuje oksidativni stres, pro-upalnih procesa i profibrotskih efekata. Fermentisana hrana ima moćno antioksidativno djelovanje i može zaštititi od jakog oblika Covid-19 – kaže dr. Busket.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UZ OVE TRIKOVE LAK NA VAŠIM NOKTIMA ĆE IZGLEDATI BESPRIJEKORNO

0
Oni koji više preferiraju lakirati svoje nokte kući, umjesto odlaska kod kozmetičarke, odlično znaju i koja je muka održati ih dugo sjajnim i lijepim.