OVA PIJACA JE GLAVNI KRIVAC ŠIRENJA VIRUSA: POGLEDAJTE KAKO IZGLEDAJU KINESKE MOKRE PIJACE

Izvor epidemije smrtonosnog koronavirusa, od kojeg je dosad već umrla najmanje 41 osoba, a zaraženo više od 1400, po svemu sudeći je pijaca u gradu Wuhanu.

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus, dokazano je da su sve 44 osobe koje su prve zaražene u Wuhanu posjećivale pijacu, radile na njoj ili su na njima radili članovi njihovih porodica.

Pijaca je u međuvremenu zatvorena.

Iako se zove Pijaca morskih plodova Huanan, na ovoj se pijaci prodaje mnogo više od morskih plodova. Na takvim se tržnicama, uz mrtvu i živu perad i stoku, mogu naći i razne žive divlje životinje: cibetke (malena životinja srodna mungosima i mačkama), ptice, zečevi, štakori, lisice, šišmiši, zmije i drugi reptili, magarci, deve, čak i majmuni.

Ne treba posebno isticati da je držanje svih ovih životinja na malenom prostoru, njihov stalni kontakt s trgovcima i sa samim kupcima, a često i njihovo klanje na licu mjesta, idealno za širenje virusa koji neke od njih eventualno nose.

A kako smo već pisali, u nekim dijelovima Kine, uprkos službenim zabranama, neke životinje poput riba, škampa, zmija, pa čak i mladunaca miševa, magaraca i majmuna znaju se komadati ili čak jesti dok su još žive jer se sirovo meso živih životinja u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra osobito zdravim.

Štaviše, kako piše Business Insider, ove se tržnice i zovu mokrima zbog krvi, budući da mesari često kolju životinje pred samim kupcima.

  • To znači da se i mrtvim životinjama dere koža pred kupcima i, kao posljedica, prskanjem se šire svakakve stvari – objašnjava specijalistica za zarazne bolesti Emily Langdon sa Univerziteta u Chicagu za Business Insider.

U takvim okolnostima virusi imaju priliku razviti mutacije koje im omogućuju prelaženje barijere vrsta te prelazak sa životinja na ljude. Primjerice, SARS, epidemija koja je izbila 2002., također u Kini, i ubila 774 ljudi, izazvana je koronavirusom koji je na ljude najvjerojatnije prešao s cibetke koja se prodavala upravo na takvim tržnicama, prenosi Index.hr.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.