OVA VRSTA DJETELINE LIJEČI KOSTOBOLJU: ČAJ JE JAKO LJEKOVIT, ALI IMA JEDNO VAŽNO PRAVILO ZA KONZUMIRANJE!

Travari ovu biljku nerijetko kombinuju sa drugim, a najčešće sa žalfijom i kičicom.

Među ljekovitim biljkama izdvaja se i gorka djetelina, s obzirom na to da čaj od nje ublažava kostobolju i reumatizam travari je preporučuju sada, jer zbog puno sjedenja tokom izolacije, česta je pojava bolova lokomotornog sistema.

Gorka djetelina preporučuje se i u slučaju da bi trebalo da se poboljša rad jetre, apetit, a može da zamjeni i sva ljekovita svojstva lincure.

Čaj od suhog lista gorke djeteline priprema se tako što se jedna kašičica lista prelije šoljom vrele vode. Znači, ne kuha se već je samo važno da se popari. Kao i drugi čajevi, pije se bez šećera, eventualno uz malo meda, a dnevno su dovoljne dvije šolje.

Fitoterapeuti savetuju da dnevno ne bi trebalo da se pije više od dvije šolje ovog čaja jer može da uzrokuje dijareju, ali zato samo dvije šolje na dan mogu da pomognu u slučaju zatvora.

Travari ovu biljku nerijetko kombinuju sa drugim, a najčešće sa žalfijom i kičicom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE