OVA ZEMLJA PROGLAŠAVA KRAJ EPIDEMIJE, ALI NEKE MJERE OSTAJU NA SNAZI

U Sloveniji su u zadnja 24 sata zabilježene samo 24 zaraze koronavirusom, a i svi ostali indikatori su vrlo dobri i zato vlada neće produžiti stanje epidemije koje završava 15. juna.

S 1.023  PCR testova potvrđeno je 24 zaraza ili 2,3 posto. Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 147, a četrnaestdnevna incidenicija na 100.000 stanovnika pala je na 130.

Preminula su dva pacijenta oboljela od Covida-19, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Od početka epidemije umrlo je 4.406 ljudi zaraženo koronavirusom, u bolnicama su još 134 pacijenta,  potpunom vakcinacijom je imunizirano 26,1 posto stanovništva, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Vlada je objavila da nakon 15. juna više neće produžiti stanje epidemije koje je u drugom valu bilo proglašeno 18. oktobra, ali će neke epidemiološke mjere i dalje ostati na snazi.

Dovoljno vakcina

U prijelaznoj fazi, dok Slovenija ne uđe u tzv. zelenu fazu po kriterijima Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), a što se očekuje krajem juna ili početkom jula, i dalje će nošenje maske biti obavezno u zatvorenim prostorima. 

Ostaju tako na snazi ograničenja poput broja prisutnih u zatvorenim prostorima te uvjeti za prisustvovanje koncertima i drugim događanjima i dalje su negativni test na koronavirus, preboljelost covida-19 ili puna vakcinacija, prenosi Index.

Vlada je ponovila apel onima koji se još nisu odlučili za vakcinaciju da to učine što prije jer je vakcina sada dovoljno, a ove sedmice organizirat će se i masovna vakcinacija bez poziva i najava za sve koji to žele i u neurbanim područjima, nakon što su takve akcije prošle sedmice vođene u gradskim sredinama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.