OVAJ ČOVJEK JE PREDVODIO UPAD U AMERIČKI KAPITOL

Identificirani su neki od članova nasilne protrampovske rulje koja je u srijedu napala američki Kapitol, privremeno zaustavivši ovjeru pobjede novog predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Tetovirana Trumpova pristalica koja je nosila rogove, krzneni šešir i boju za lice, te zauzimala senatske klupe nekoliko trenutaka nakon što je potpredsjednik Mike Pence kritizirao Donalda Trumpa, identificiran je kao sljedbenik desničarske teorije zavjere QAnona iz Arizone, koji se predstavlja kao pjevač i glumac.

Jake Angeli (32), poznat i kao QAnon Shaman, postao je stalni gost na nedavnim desničarskim skupovima.

U međuvremenu, pobunjenik koji je drsko stavio noge na stol predsjedavajuće Zastupničkog doma Nancy Pelosi u njenom uredu, identificiran je kao 60-godišnjak iz Arkansasa koji tvrdi da će se kandidirati za guvernera Arkansasa 2022. godine i za sebe kaže da je bijeli nacionalist.

Richard ‘Bigo’ Barnett hvalio se ispred Kapitola nakon opsade da je “napisao gadnu poruku, stavio noge na njen (Nancy Pelosi, op.a.) stol i češao se po međunožju”. Fotografija iz ureda Nancy Pelosi pokazala je još jednu prijeteću bilješku na njezinom stolu s natpisom “nećemo odustati”.

Još jedan pljačkaš koji se nasmiješio fotografiji dok je odlazio sa ukradenom govornicom identificiran je kao Adam Johnson – diplomirani psiholog iz Bradentona na Floridi.

Fotografije na njegovim sada izbrisanim računima na društvenim mrežama prikazuju ga kako pozira pored natpisa “Zatvoreno za sve obilaske” unutar zgrade.

Deseci drugih Trumpovih pristalica uključenih u nasilnu opsadu koja je rezultirala smrću četvero ljudi još uvijek nisu identificirani.

Angeli je predvodio grupu demonstranata koji su provalili u Kapitol i suočili se s policijom DC-a koja je očajnički pokušavala zaštititi ustanovu. Zatim se uputio u senatsku odaju, gdje je viđen kako galami i pozira.

U međuvremenu, u uredu Nany Pelosi je 60-godišnji Barnett pozirao zavaljen u stolici predsjedavajuće Doma, prije nego što se kasnije vratio gomili pristalica vani i bacio rukom napisanu kovertu koju je ukrao.

Barnett je kasnije rekao novinaru New York Timesa Matthewu Rosenbergu da je “upao” u Pelosijin ured dok je pokazivao personaliziranu kovertu koja je bila adresirana Billyju Longu i na kojoj je bio Pelosijin potpis.

  • Nisam je ukrao – tvrdio je Barnett.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZAVRŠEN FORUM ‘REVICONA’: OD KRIPTOVALUTA DO NOVCA

0
Jučer je počeo, a danas je završen 16. forum pod nazivom - Sprečavanje pranja novca, finansiranja terorističkih aktivnosti i borba protiv korupcije, u organizaciji Konsultantske kuće Revicon.