OVAJ MERCEDES POSTAO JE NAJSKUPLJI AUTOMOBIL NA SVIJETU

Nazvano po svom tvorcu i glavnom inženjeru Rudolfu Uhlenhautu, taj četverotočkaš slovi za jedan od najljepših automobila na svijetu i draguljem povijesti automobilizma

Oldtajmer Mercedes-Benz prodat je za 135 miliona eura (142 miliona dolara) i tako je postao najskuplji automobil na svijetu.

Iz aukcijske kuće RM Sotebis saopćeno je da je automobil prodat neimenovanom kolekcionaru na aukciji u Njemačkoj 5. maja.

Tako je srušen dosadašnji rekord od 48,4 miliona dolara za koliko je 2018. godine prodat Ferrati 250GTO iz 1962. godine.

Riječ je o Mercedes-Benzu 300 SLR “Uhlenhaut Coupe” iz 1955. godine, koji je bio jedan od samo dva prototipa koje je proizveo Mercedes-Benzov trkački odjel.

Nazvano po svom tvorcu i glavnom inženjeru Rudolfu Uhlenhautu, taj četverotočkaš slovi za jedan od najljepših automobila na svijetu i draguljem povijesti automobilizma.

Vozilo je bazirano na uspješnom automobilu W 196 R Grand Pri koji je osvojio dva svjetska prvenstva u rukama Huana Manuela Fangia, legendarnog argentinskog vozača trkaćih automobila koji je dominirao u prvoj deceniji utrka Formule 1 osvajanjem pet titula tokom 1950-ih.

300 SLR je imao motor povećan na 3,0 litara, sposoban da ide 180 milja na sat (289,7 kilometara na sat), što ga čini jednim od najbržih komercijalnih automobila svoje ere.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE