OVAJ PREDMET DRŽITE U KUHINJI, A NA NJEMU IMA VIŠE BAKTERIJA NEGO NA WC ŠKOLJKI

Za zdravlje je važno dobro oprati kuhinjske plohe nakon rezanja povrća jer inače mogu postati leglo bakterija i patogena, upozoravaju stručnjaci.

Ipak, jedno povrće nosi najveću opasnost.

Iako smo svi svjesni opasnosti sirovog i nedovoljno kuhanog mesa, nedovoljno kuhano povrće također može dovesti do zdravstvenih problema. Istraživanja su pokazala da daske za rezanje sadrže 200 posto više fekalnih bakterija od WC školjki, a da krompir i poriluk mogu uzrokovati trovanje hranom.

Studija je također otkrila da neočišćene daske za rezanje sadrže štetne bakterije, uključujući Escherichiu coli.

  • U svim higijenskim istraživanjima koja sam ikad provela, a koja su bila usmjerena na dom, pokazalo se da su daske za rezanje jako loše, a razlog je to što ih ljudi ne čiste kako treba”, rekla je dr. Lisa Ackerley, stručnjakinja za higijenu hrane i predstavnik Globalnog vijeća za higijenu, te dodala:

Ovaj predmet sigurno držite u kuhinji, a na njemu ima 200 posto više bakterija nego na WC školjki

Za zdravlje je važno dobro oprati kuhinjske plohe nakon rezanja povrća jer inače mogu postati leglo bakterija i patogena, upozoravaju stručnjaci. Ipak, jedno povrće nosi najveću opasnost.

Iako smo svi svjesni opasnosti sirovog i nedovoljno kuhanog mesa, nedovoljno kuhano povrće također može dovesti do zdravstvenih problema. Istraživanja su pokazala da daske za rezanje sadrže 200 posto više fekalnih bakterija od WC školjki, a da krompir i poriluk mogu uzrokovati trovanje hranom.

Studija je također otkrila da neočišćene daske za rezanje sadrže štetne bakterije, uključujući Escherichiu coli.

  • U svim higijenskim istraživanjima koja sam ikad provela, a koja su bila usmjerena na dom, pokazalo se da su daske za rezanje jako loše, a razlog je to što ih ljudi ne čiste kako treba”, rekla je dr. Lisa Ackerley, stručnjakinja za higijenu hrane i predstavnik Globalnog vijeća za higijenu, te dodala:
  • Ljudi posvećuju veliku pažnju WC-u, koriste puno sredstava za dezinfekciju i misle da je to najprljavije mjesto u kući. Ali gotovo svaka studija u kojoj sam sudjelovao kaže da je kuhinja mjesto gdje vrebaju najopasnije bakterije, a krivci su sirovo meso i sirovo povrće.

Stručnjaci su otkrili da je sirovi krompir najopasniji jer sadrži uzročnike bolesti koji dovode do bolesti poput gastritisa i proljeva. Kada se krompir izvuče iz zemlje i unese u kuhinju, patogeni mikroorganizmi iz gnoja mogu se proširiti na kućanske predmete kao što su daske za rezanje.

  • Ako nasjeckate krompir koji niste dobro oprali i zatim samo obrišete dasku i nastavite sjeckati piletinu, stvarate leglo bakterija i patogena”, rekao je Julian Bond, profesor Pacific Institute of Culinary Arts.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROLETIO IZNAD BIH: PAO SATELIT TEŽAK DVIJE TONE

0
Satelit ЕRS-2, koji je služio kao platforma za posmatranje, ponovo je ušao u Zemljinu atmosferu i pao iznad Tihog okeana, odnosno negdje između Aljaske i Havaja, potvrdila je Еvropska svemirska agencija (ЕSA).