OVAJ TOALET JE PRAVO ČUDO TEHNIKE: KOŠTA ČITAVIH 23 MILIONA DOLARA

Na razvoj novog "svemirskog" toaleta NASA se odlučila nakon primjedbi astronautkinja zbog nepraktičnosti sadašnjeg modela...

Toalet, koji je Američka svemirska agencija NASA razvila za opremanje svojih svemirskih letjelica, bez ikakve sumnje jedan je od najskupljih, odnosno najvrijednijih, na svijetu. Riječ je o visokotehnološkom postrojenju u čije kostruisanje i izradu je uloženo čak 23 miliona dolara.

Ovaj specijalni sanitarni čvor zvanično nosi naziv “Univerzalni sistem za upravljanje otpadom” (engl. Universal Waste Management System – UWMS), i čitavih 65 posto je manji i 40 posto lakši od toaleta koje astronauti trenutno koriste.

Na njegov razvoj, NASA se odlučila nakon primjedbi koje su astronautkinje upućivale zbog nepraktičnosti sadašnjeg toaleta. Primjedbe su se odnosile nedostatke u konstrukciji kaiševa za učvršćivanje tijela (da ono tokom obavljanja nužde ne bi “odlebdjelo” sa daske).

Novi sistem je otklonio navedene probleme, a osim toga, pokazao se i kao mnogo ekonomičniji, efikasniji i dosta kvalitetniji kod reciklaže urina, koga potom pretvara u vodu. Kometarišući reciklažu urina u svemirskim letjelicama, astronautkinja Džesika Meir je, u šali, rekla:

– Kada je riječ o urinu na Međunarodnoj svemirskoj stanici – današnja kafa je i sutrašnja kafa!

UWMS toalet će prvi put u svemir poletjeti već ovoga četvrtka, kada će ga raketa Antares prebaciti do Međunarodne svemirske stanice. Toalet je dio misije svemirskog broda Cygnus NG-13, koji astronautima na MSS, osim samog uređaja, donosi namirnice.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.