OVAKAV ZRAK U SARAJEVU ODAVNO NIJE BIO, PROVJERILI SMO DO KADA ĆE SE ZADRŽATI

S obzirom na trendove pada koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku, kao i prognozirane vremenske prilike ukinuta epizoda ‘Pripravnost’.

Nakon ove informacije provjerili smo kvalitetu zraka na jednoj od najpouzdaniji svjetskih aplikacija za mjerenje kvaliteta zraka AirVisual. Tražili smo naš glavni grad u samom vrhu ove ljestvice, kao što je i često slučaj, ali danas smo ostali iznenađeni.

Sarajevo u ovom trenutku je 97 zagađeno mjesto od 100 glavnih gradova koje ova aplikacija prati. Indeks zagađenosti zraka je 17, što je proglašeno kao dobra kvaliteta zraka.

Sporiji pad koncentracija ovog polutanta bilježi se na mjernim mjestima Ilijaš i Vogošća. Ali s obzirom na trenutne vremenske prilike poboljšanje kvaliteta zraka nastavit će se i na ovom području.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana na području Kantona Sarajevo se očekuju povremene padavine. Te vjetar promjenjive jačine. Što će pogodovati zadržavanju povoljne situacije. Povremeno se očekuju slabije temperaturne inverzije koje mogu dovesti do osicilacija u koncentracijama PM10. Uz povećanje vrijednosti, uglavnom u večernjim satima.

Stanje kvaliteta zraka za područje Kantona Sarajevo se prati putem stranice Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Trenutno je ukinuta epizoda “Pripravnost”.

Objavljeni podaci se prikupljaju sa referentnih mjernih stanica. Kojima rukovode stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo KS. I predstavljaju najvjerodstojniji i relevantan izvor podataka o kvaliteti zraka.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda se mogu vidjeti i indeksi kvaliteta zraka. Ali oni se odnose na 24-satne vrijednosti. I nisu relevantni za ocjenu trenutnog stanja.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka i meteorološke prilike, te o svemu tome blagovremeno informisati javnost, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE