OVCA REKORDERKA OJANJILA PETORO JANJADI, VLASNIK TVRDI DA SE OVO NIKADA PRIJE NIJE DESILO

Stado Milete Benića iz Konaka, sa više od dvjesta ovaca, ovih dana je uvećano za pet janjadi. Iznenađenje je to što ih je ojanjila jedna ovca.

To banatsko gazdinstvo je među malobrojnima koje gaji rasu bergamo, pa će prinove ostaviti za dalju selekciju.

Za prirodno janjenje presudna je bila genetika, navodi vlasnik Mileta Benić. Deda ovih petoro janjadi uvezen je iz Austrije u selo Kukujevce, gdje je dao prvo potomstvo. Problem je što ovca može da othrani najviše četiri janjeta, pa je jedno moralo na vještačku ishranu.

Iznenađenje je što je rekorderka rase bergamo.

  • Zna se da romanovska ovca hoće da ojanji dva, tri, pa i četiri. Ali bergamo ovca nikada do sada nije ojanjila pet živih janjadi. U prosjeku na dvije ovce tri sigurno janjeta, a nekad i četiri. To je tako, a možda je u pitanju i sama paša, jer naš Konak je bogat pašnjacima. Svaki dan se trudim da mijenjam pašnjak – objašnjava Mileta Benić, ovčar iz Konaka.

U okolini Konaka ima dosta neiskorištenih pašnjaka, a trenutno desetak domaćinstava uvećava stado.

  • Moji su planovi da zasnujem ovce što više mogu. Do sto, dvjesto komada. Uzimam blizance janjce i hranim ih na cuclu. Tako da već imam tridesetak – navodi Željko Pungul iz Konaka, prenosi Kurir.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE