OVE NAMIRNICE IZBJEGAVAJTE NOSITI NA PLAŽU

Brojni su ljudi koji sa sobom nose hranu na plažu, i u tome nema ništa loše.

Najčešće se u torbi u tom slučaju nađu sendviči, neke hladne obrok salate i slično, ali nutricionisti upozoravaju da nisu baš sve namirnice prikladne za obrok pored mora.

Najgora hrana koju možete da ponesete na plažu je ona koja dehidrira. Ako veći dio dana provodite na vrućini, pod suncem, posljednja stvar koju želite su namirnice koje pogoršavaju dehidraciju.

Evo za koje namirnice kažu da su najgore za nošenje na plažu.

Suhomesnati proizvodi

Ove namirnice su poznate po tome što sadrže dosta natrijuma, zbog toga se savjetuje da ih izbjegavate danima kada provodite dosta vremena na suncu.

Slane grickalice

Uživanje je pojesti neku grickalicu na plaži, pored vode, ali recimo da čips i slični proizvodi nisu najbolji izbor, opet zbog visokog sadržaja soli.

Nimalo iznenađujuće – pržena hrana ima veoma visok sadržaj soli, što pogoršava dehidraciju.

Slatki napici

Slično kao i so, hrana i napici koji imaju visok sadržaj šećera takođe imaju dehidrirajući efekat na vaše telo. Kada unesete šećer, tijelo koristi više vode da ga metaboliše, pa ćete češće morati i da mokrite.

Vrući obroci

Ovdje se ne radi toliko o zdravlju, već prosto, ako na plažu donesete obrok koji je vruć, do trenutka kada ga jedete će vjerovatno biti mlak i ne naročito ukusan. Hladne namirnice duže mogu da stoje i svakako će vam više prijati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.