OVE NAMIRNICE NIKAKO NE TREBA PRATI: STRUČNJACI NAVODE DA ZA TO POSTOJI DOBAR RAZLOG

Nema razloga da perete ove namirnice.

PILETINA

Piletinu koju kupimo većina nas pere zbog sluzi koja se po njoj nalazi, ali prema pisanju stručnjaka, sigurnije je uništavati bakterije pripremom na visokim temperaturama.

Nakon provjere jedne studije, zaključilo se kako se kod osoba koje piletinu peru prije kuhanja u sudoperi zadržalo oko 60 posto bakterija , a njih 26 posto je te iste bakterije prebacilo u salatu.

JAJA

Prije nego se jaja izlegnu, sadrže tanku ovojnicu koja ljusku štiti od bakterija. U komercijalnoj proizvodnju jaja se peru ali tako da pomenuta ovojnica ostane netaknuta. Pranjem jaja kod kuće nećete odstraniti bakterije već ih pustiti unutar ljuske. Čuvajte jaja u frižideru i termički ih obradite prije konzumiranja.

CRVENO MESO

Ne možete bakterije odstraniti pranjem mesa jer se neke od njih nalaze duboku u njemu, a one koje izađu na površinu će zaprljati sudoperu i sve što je u njoj. Najsigurniji način je meso dobro ispeći.

GLJIVE

Američka agencija za sigurnost hrane uvijek daje preporuku da se ne moraju prati namirnice na kojima to ne piše. Gljive se ponašaju kao spužva kada su u kontaktu s vodom pa ako su vam ruke kontaminirane velika je šansa da će bakterije ući u gljivu. Opcija je da ih potopite u čistu vodu nekoliko minuta i isperete.

RIBA

Riba je u istoj kategoriji kao crveno meso i piletina – ako ih perete bakterije ćete raširiti po cijeloj kuhinji. Kuhajte ih i pecite.

TJESTENINA

Ne postoji razlog zašto bi trebalo prati tjesteninu prije korištenja jer se ionako kuha u vreloj vodi.

AVOKADO

Iako se avokadu ne skida kora, možete bakterije s površine preneti u komade koje ćete narezati. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NEDIM SLADIĆ ZVANIČNO POSTAO MAGISTAR: KOLIKO GOD ME ŠAMARALA BOSNA I...

0
Nedim Sladić, mladi bh. meteorolog, i zvanično je postao magistar nauka primjenjene meteorologije i klimatologije na fakultetu u Velikoj Britaniji.