PILETINA
Piletinu koju kupimo većina nas pere zbog sluzi koja se po njoj nalazi, ali prema pisanju stručnjaka, sigurnije je uništavati bakterije pripremom na visokim temperaturama.

Nakon provjere jedne studije, zaključilo se kako se kod osoba koje piletinu peru prije kuhanja u sudoperi zadržalo oko 60 posto bakterija , a njih 26 posto je te iste bakterije prebacilo u salatu.
JAJA

Prije nego se jaja izlegnu, sadrže tanku ovojnicu koja ljusku štiti od bakterija. U komercijalnoj proizvodnju jaja se peru ali tako da pomenuta ovojnica ostane netaknuta. Pranjem jaja kod kuće nećete odstraniti bakterije već ih pustiti unutar ljuske. Čuvajte jaja u frižideru i termički ih obradite prije konzumiranja.
CRVENO MESO
Ne možete bakterije odstraniti pranjem mesa jer se neke od njih nalaze duboku u njemu, a one koje izađu na površinu će zaprljati sudoperu i sve što je u njoj. Najsigurniji način je meso dobro ispeći.
GLJIVE

Američka agencija za sigurnost hrane uvijek daje preporuku da se ne moraju prati namirnice na kojima to ne piše. Gljive se ponašaju kao spužva kada su u kontaktu s vodom pa ako su vam ruke kontaminirane velika je šansa da će bakterije ući u gljivu. Opcija je da ih potopite u čistu vodu nekoliko minuta i isperete.
RIBA
Riba je u istoj kategoriji kao crveno meso i piletina – ako ih perete bakterije ćete raširiti po cijeloj kuhinji. Kuhajte ih i pecite.
TJESTENINA
Ne postoji razlog zašto bi trebalo prati tjesteninu prije korištenja jer se ionako kuha u vreloj vodi.
AVOKADO
Iako se avokadu ne skida kora, možete bakterije s površine preneti u komade koje ćete narezati.