OVE NAMIRNICE SLABE VAŠ IMUNITET: UKOLIKO IH JEDETE ČESTO MOGU DA DOVEDU DO POJAVE BOLESTI

Ove vijesti vam se možda neće svidjeti.

Dok se svijet bori protiv najsmrtonosnijeg napada virusa svih vremena, većina nas pokušava da osnaži svoje tijelo. Bez precizne terapije ili vakcinacije, jedini način da ostanete sigurni jeste da izgradite jak imunološki sistem.

Kako kažu, „Rim nije izgrađen u jednom danu“ – da biste ojačali imunitet potrebno je da uložite mnogo napora, ali i da izbjegavate određenu hranu.

Predstavljamo vam namirnice koje jedemo svako malo, a ne znamo da one postepeno slabe naš imunitet.

Slatkiši, žvake i žele bombone

Ukusni slatkiši, žvake i žele bombone, koji su prepuni šećera, trenutno podižu naše raspoloženje. Prekomjerna konzumacija šećera izaziva upalu, a to dodatno utiče na naše zdravlje jer utiče na slabljenje leukocita (bijela krvna zrnca).

 Poznato je da se leukociti u našoj krvi bore protiv infekcija i antitijela. Zbog toga, dugoročno konzumiranje previše slatkih bombona može uticati na vaš imuni sistem i može dovesti do pojave bolesti poput dijabetesa, piše Telegraf.rs.

Jagode

Jagode su odlične za zdravlje, ali samo ukoliko se ne jedu u prevelikim količinama. Da li ste znali da ukoliko konzumirate previše jagoda možete da doprinesete slabljenju imuniteta?

Ilustracija

Jagode otpuštaju komponentu koja se naziva histamin, a koja izaziva mnoge simptome koji se povezuju sa alergijama.

Povećanje histamina može dovesti do osejćaja nelagodnosti u nosu, poput začepljenosti, i može da pogorša probleme sa sinusima.

Kafa

Većina nas dan uglavnom započinje ovim napitkom, jer nam pomaže da se brzo razbudimo, lakše podnesemo stres ali i da na savršen način provedemo vrijeme sa prijateljima. Zato je kafa naš neizostavni dio života!

Međutim, mnogi često osjećaju neobičnu nelagodnost poput nadutosti stomaka koja se javlja zbog visokog sadržaja kofeina u kafi.

Prevelika konzumacija kafe dovodi do poremećaja probave, nadimanja i nelagodnosti u stomaku.

Pored toga, kafa dehidrira organizam. Kofein je diuretik, zbog čega se možete osjećati dehidrirano, a može se javiti i mučnina.

Čips

Da li znali da kesica čipsa može da škodi vašem zdravlju? Iako je ova prerađevina od krompira bez sumnje veoma ukusna, čips je pun soli i masti.

Ilustracija

Prevelika količina soli može dugoročno da oslabi vaš imuni sistem i da izazove poremećaje poput visokog krvnog pritiska i holesterola.

Sladoled

Slastan ukus sladoleda je toliko primamljiv da mu je zaista teško odoljeti, posebno tokom ljetnjih vrućina.

Međutim, možda je došlo vrijeme da razmislite o konzumaciji. Ova poslastica je prepuna punomasnog mlijeka, što znači da je sladoled namirnica koja sadrži visoke proporcije zasićene masti.

Ilustracija

Osim toga, dodati šećeri u sladoledi pojačavaju simptome upale.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.