OVE STVARI TREBATE OČISTITI PRIJE DOLASKA ZIME

Postoje neki kućanski poslovi koje svako odgađa što je duže moguće.

Prilično smo sigurni da su čišćenje oluka i pranje prozora negdje pri vrhu, ali jesen je idealno vrijeme da ih ipak odradite. Ako ste tokom cijele godine odgađali sljedeće kućanske poslove, evo stvari kojima ćete trebati dati prednost u sljedećim sedmicama, kako piše Real Simple.

Oluci

Ako ne očistite oluke prije zime, prikupljeni ostaci mogu stvoriti blokade. Jednom kad se snijeg i led otope, neće imati gdje. Rezultat? Potencijalno curenje na krovu. Da biste se spasili velike glavobolje u proljeće, unajmite profesionalca ili ih očistite sami.

Prozori

Ilustracija

Ako je moguće, pranje prozora najbolje je sačuvati za oblačni proljetni ili jesenski dan. Na užarenom ljetnom suncu voda će brzo ispariti, ostavljajući tragove, a zimi će se voda smrznuti. Osim toga, ako planirate ove zime provesti više vremena kod kuće, svidjet će vam se da imate čiste prozore u narednim mjesecima.

Radijatori i ventilacijski otvori

Morat ćete se riješiti ovog zadatka prije nego što uključite grijanje. Upotrijebite četkicu za boce kako biste očistili prašinu između oprečnika. Stavite papir ispod radijatora da uhvati prljavštinu. Zatim usišite svaki otvor pomoću nastavka za pukotine te obrišite krpom od mikrovlakana.

Zimski kaputi

Pixabay

Obično se preporučuje čišćenje zimskih kaputa prije nego što ih spremite na ljeto, ali ako se to nije dogodilo ove godine, sada je vrijeme da ih osvježite. Provjerite naljepnicu za njegu na svakom sloju, a zatim ih odnesite u kemijsku čistionicu ili slijedite korake za pranje i sušenje kod kuće.

Vanjski namještaj

Prije nego što zimski namještaj i viseće ležaljke spremite u podrum, brzo ih očistite. Na ovaj način mrlje neće imati priliku nastupiti, a vi ćete biti zahvalni na proljeće.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMO / EUROPSKI MILJENIK DOBIO OSVJEŽENJE

0
Hyundai Tucson je osvojio srca europskih vozača još davne 2004. godine, etablirajući se kao najprodavaniji model i miljenik fanova širom kontinenta.