OVI VITAMINI SU PRESUDNI ZA VITKU LINIJU NAKON 50-TE: UBRZAVAJU METABOLIZAM I SAGORIJEVAJU SALO U REKORDNOM ROKU

Kad tijelu osigurate dovoljnu količinu ovih vitamina, metabolizam će se znatno ubrzati, a samim tim će i kilogrami početi da se tope

Metabolizam je presudan za pretvaranje kalorija koje unosimo kroz hranu u energiju. Što je metabolički proces brži, to je linija vitkija. S godinama ovi procesi se usporavaju, ali na sreću unošenjem određenih vitamina možemo metabolizam vratiti u “normalu”.

Ilustracija

Ovih pet vitamina i minerala povoljno utiču na tjelesne funkcije, uključujući i metabolizam, a nakon 50-te godine su obavezni:

Vitamini B grupe

Više vitamina B grupe važno je za dobar metabolizam.

B-12 je važan za metabolizam proteina i masti, ali su mu neophodni B-6 i folati da bi mogao da “odradi svoje”.

B-6 takođe utiče u metabolizmu proteina, a tiamin pomaže telu da metaboliše masti, proteine i ugljene hidrate.

Od esecnijalne važnosti za naše opšte zdravlje je sposobnost tijela da na efikasan način prerađuje masti, proteine i ugljene hidrate. Dobar metabolizam osigurava vam da će vaše tijelo ove nutrijente koristiti kao izvor energije, umjesto da ih skladišti u vidu masnih naslaga.

Zbog toga bi trebalo da se hranite tako da zadovoljite dnevne potrebe vašeg tijela za vitaminom B.

Vitamin D

Nezavisne studije proučavale su uticaj nivoa vitamina D na tjelesnu težini, kod starijih žena i djece. Rezultati oba ova istraživanja pokazali su da su gojazniji ispitanici imali niži nivo vitamina D.

Iako nije dokazano kako tačno vitamin D utiče na gojaznost, zna se da su faktori koji na to utiču ishrana, nivo šećera u krvi i vrijeme provedeno u fizičkim aktivnostima. Istraživanja sugerišu da vitamin D učestvuje u kontrolisanju nivoa šećera u krvi, i da smanjuje insulinsku rezistenciju kod osoba oboljelih od dijabetesa.

Ali, za razliku od ostalih esencijalnih vitamina, vitamin D možemo da dobijemo “od sunca”. Jedan od najbržih načina da se podigne nivo vitamina D je kontrolisano i umjereno izlaganje sunčevim zracima.

Vitamin D sadrže žumanca, masna riba (losos i sardine, na primer), goveđa džigerica, određene vrste gljiva.

Kalcijum

Kalcijum je od velike važnosti za zdrav metabolizam i kontrolu šećera u krvi, ali i za snažne kosti, a rezultati studije iz 2010. ukazuju da je pojačan unos kalcijuma u kombinaciji sa vitaminom D dobar “saveznik” u skidanju viška kilograma.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE