OVIH SEDAM NAMIRNICA POMOĆI ĆE VAM BORBI PROTIV MAMURLUKA

Ako vas je iscrpilo pretjerano pijenje i imate osjećaj da ćete cijeli vikend provesti u krevetu, "lijek" potražite u svojoj kuhinji.

Postoje određene namirnice koje vam mogu biti odličan saveznik u borbi protiv mamurluka i pomoći vam da brže ustanete na noge.

  • Nakon perioda pojačanog pijenja, ljudi mogu osjetiti dehidraciju, mučninu, glavobolju i nesanicu. Čak i ako ste se odlično proveli, ovi simptomi nisu nimalo ugodni. Ključno je hidrirati se pa pokušajte popiti čašu vodu između dva alkoholna pića – kazala je za The Sun terapeutkinja Sian Baker.

A ako voda nije bila dovoljna i jutro nakon burne noći žudite za oporavkom, evo za kojom hranom bi bilo dobro posegnuti.

1. Banane

Pijenje alkohola može stvoriti neravnotežu elektrolita povećavajući gubitak tekućine i izlučivanje elektrolita, kaže Sian.

  • Banane sadrže solidnu količinu kalija, tako da će vam pomoći uravnotežiti nivo elektrolita i ubrzati oporavak. Ako niste ljubitelj banana, razliku će učiniti i avokado ili druga hrana bogata kalijem – pojasnila je.

2. Špinat

Dok ispijate alkoholna pića, trošite magnezij. Špinat će vam pomoći da nadopunite zalihe magnezija u svom organizmu.

“Špinat ima i protuupalna svojstva pa je dobra osnova za obrok koji će vam pomoći da prevladate mamurluk. Dodajte ga jutarnjem smoothieju ili salati za ručak”, predlaže Sian.

3. Ananas

Mučnina je vrlo čest simptom mamurluka, a ananas sadrži enzim bromelain, koji pomaže olakšati probavu i smanjiti pritisak na jetru.

4. Riba

Riblja večera možda zvuči kao posljednja stvar koju ćete poželjeti ako vam je loše, ali upravo bi vas ona mogla oporaviti.

  • Proteini i masti iz ribe ostat će u vašem želucu dulje pa ju je dobro konzumirati i prije nego što počnete piti. Uzimanje omega-3 i omega-6 kapsula prije i poslije konzumacije alkohola također će pomoći umiriti vaš želudac – ističe Sian.

5. Mliječni proizvodi

Mlijeko i jogurti pomažu smanjiti učinke alkoholnog pića i odličan su odabir za pripremu želuca na alkohol.

6. Voda

Ako ste pili cijelu noć i povraćali, izgubili ste puno vode. Iako voda tehnički nije hrana, pomaže ublažiti učinke mamurluka. Ako je moguće, u čašu vode dodajte malo soli i šećera kako biste napravili vlastiti rehidracijski napitak i nadomjestili šećere i esencijalne soli koje ste izgubili.

7. Đumbir

Sian tvrdi da jedenje đumbira smanjuje osjećaj mučnine.

  • Đumbir smanjuje upalu i smiruje želudac pa zašto ga ne biste dodali smoothieju s voćem i povrćem – savjetuje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POTRAGA ZA NESTALIM FUADOM HADŽIHASANAGIĆEM JOŠ BEZ REZULTATA

0
Fuad Hadžihasanagić, star 75 godina, nestao je prije dva dana na Vratniku u Sarajevu, gdje je zadnji put viđen ujutro 16. aprila, kada je oko pet sati izašao iz kuće.