OVO ČOVJEK S NAJDUŽIM NOSOM NA SVIJETU, BIO JE DUGAČAK 19 CENTIMETARA

Fotografija čovjeka koji je živio u 18. stoljeću iznenada je postala popularna na društvenim mrežama, a prikazuje muškarca koji je bio vlasnik najdužeg nosa na svijetu, dugačkog čak nevjerovatnih 19 centimetara.

Nepregledan je broj neobičnih svjetskih rekorda koji su priznati u Guinnessovoj knjizi, a koje se vežu uz ljudsko tijelo. Od najviše do najniže osobe, one s najdužim brkovima, noktima, trepavicama, do onih s najdužim rukama ili stopalima.

Međutim, ako ste se ikada zapitali ko je osoba koja ima najduži nos i kako on izgleda, onda će vas ova objava posebno zainteresovati.

Naime, najduži nos na svijetu pripadao je engleskom cirkuskom izvođaču Thomasu Weddersu. Njegova fotografija osvanula je na Twitter profilu Historic Vids, podsjetivši ljude iz današnjeg vremena na priču o muškarcu čiji je nos bio dugačak nevjerovatnih 19 centimetara.

Na fotografiji je zapravo prikaz voštane figure Thomasovog gornjeg dijela tijela, koji se nalazi u Ripleyjevom muzeju Believe It Or Not.

  • Postoje historijski izvještaji da je Tomas Wedders, koji je živio u Engleskoj tokom 1770-ih i bio član putujućeg cirkusa, imao nos dug 19 cm – piše na zvaničnoj stranici Guinnessove knjige rekorda.

Objava podijeljena na Twitteru postala je viralna, a brojni korisnici ostali su iznenađeni izgledom ovog muškarca.

Detalji Tomasovog života nisu poznati, međutim, vjeruje se da je cirkusant umro u Yorkshireu u ranim 50-im.

Njegov nos bi se smatrao ekstremnim slučajem hipertrofije – medicinski naziv za nenormalno povećanje nekog organa, nekog njegovog dijela ili tkiva radi povećanja veličine stanica koje ga izgrađuju.

Da je Thomas daleko nenadmašiv u “utrci” za najduži nos na svijetu govori i činjenica da ovaj rekord, među živim osobama, trenutno pripada Turčinu po imenu Mehmet Ozyurek. Njegov nos ima 8,80 cm, a verifikovan je prije godinu dana, tačnije 13. novembra 2021. godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.